Napok óta óriási forgalmat bonyolítanak le a pénzváltók, a lakossági ügyfelek leginkább az eurót veszik, ám nem feltétlenül csak nyaraláshoz, hanem spekulatív célzattal is – írja a Világgazdaság.

A lap szerdai száma szerint nem egy iroda előtt az utcán is hosszú sorok várakoztak. A pénzváltó irodák nagy rohamok idején népszerűbbek a bankfiókoknál, mert a hitelintézeteknél néhány egységnyivel kedvezőbb árfolyamot tudnak kínálni. Ezzel együtt a bankfiókok pénzváltási forgalma is növekvő tendenciát mutat.

A lakossági befektetők, illetve utazni szándékozók érdeklődését az elmúlt napok devizapiaci fejleményei keltették fel – írja a lap -, hétfőn ugyanis több hónapos csúcsokat állított fel a hazai fizetőeszköz: napközben 275,69 forintot ért egy euró, ami 11 hónapos csúcs, a dollár 221,93 forinton állt 18 órakor. A svájci frankkal szemben is 11 hónapos csúcsról lehet beszélni, 229,52-ig esett. Kedden délelőtt egy kicsit gyengült ugyan a magyar fizetőeszköz – az euró 277-ig, a dollár 223-ig, a svájci frank pedig 230,5-ig emelkedett 11 órára a bankközi piacon -, ekkora kilengés azonban nem tántorítja el a kisbefektetőket.

A bankok esetenként 4 százalék feletti kamatot is kínálnak az újonnan lekötött euróbetétekért, ami az eurózóna 0,75 százalékos alapkamatát figyelembe véve egyáltalán nem rossz ajánlat, főleg ha valaki a forint esetleges későbbi gyengülésére spekulál. A magyar háztartások devizabetét-állománya az MNB adatai szerint június végén 978,2 milliárd forintot tett ki, a teljes, 7538 milliárdos állományból 12,9 százalékot képviselt – ismerteti a Világgazdaság.