Most még csak a dollárgyengülés fűti a nemesfémeket, de már a részvénypiacokon is érik a korrekció.

Megint kéz a kézben járnak a nemesfémek és a részvények. Miközben a tankönyvek szerint a részvénypiaci emelkedés a menedék eszközök gyengülésével kellene, hogy együtt járjon.

Dollárgyengülés a mozgató rugó

A dollár gyengülése állhat a parkett jelenség hátterében – mondta Vetter Péter, a Magyar Részvénykereskedelmi Zrt. devizapiaci üzletkötője. Hozzátéve: fundamentális magyarázattal nehéz szolgálni, hacsak arra nem gondolunk, hogy a részvényekkel kapcsolatos optimizmust egyszerre árazza a piac olyan félelmekkel, melyek az észak-koreai feszültségből és az amerikai kormányzat részleges leállásából táplálkoznak.

Gyenge oldalon ragadhat a dollár

Arról sem szabad elfeledkezni – folytatta, hogy január 25-én az EKB, 31-én pedig a Fed jegybankárai tehetnek közzé piacmozgató nyilatkozatokat. Ám az előzetes várakozások szerint nem várható fordulat a dollár piacán. Sanszos, hogy a dollár fent ragad a gyenge oldalon az euróval szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Érik a korrekció

Véleménye szerint pár héten belül korrekció kezdődhet a részvénypiacokon, ami tovább hajthatja felfelé a nemesfémeket. Ám addig az oldalazás a legvalószínűbb szcenárió.

Az arany charton azt látjuk, hogy az 1350 dolláros szint képez komoly ellenállást, ezt már tavaly szeptemberben is tesztelte a kurzus. Komolyabb emelkedés akkor következhet, ha efölött zárna az árfolyam.

Az ezüst idén 17 dollár és 17,50 között oldalazott. Keményebb ellenállási szint azonban 18 dollárnál húzódik.