Székesfehérvár közgyűlése pénteki ülésén jóváhagyta az Alba Volán Zrt.-vel kötendő megállapodást, amely biztosítja a városban a közösségi közlekedést és rendezi az elmúlt időszakban kialakult vitás kérdéseket.

A megállapodás megkötése azért vált szükségessé, mert az Alba Volán Zrt., – a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) döntése alapján – szeptember elsejétől felmondta a várossal fennálló szerződését, miután a közösségi közeledésen a 2006-2007-ben hozott hibás kormányzati döntések miatt 1,7 milliárd forint hiány keletkezett, ami már a napi szolgáltatást is veszélyeztette – mondta Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester az előterjesztés indoklásában.

Tájékoztatása szerint a helyzet rendezése érdekében a város önkormányzata többször tárgyalt az MNV Zrt.- vel, s a legutóbbi egyeztetésen mindenki által elfogadható megoldás körvonalazódott, amit a pénteki ülésén a képviselőtestület is jóváhagyott.

A létrejövő megállapodás szerint az állam és az önkormányzat közösen rendezi az elmúlt években felhalmozódott hiányt. A keletkezett hiány összegéből a város önkormányzata 830 millió forint kifizetését vállalja, amit ütemezetten, kamatmentesen kell kifizetnie.

A megállapodás megkötése után 200 millió forintot átutal az önkormányzat az Alba Volán Zrt.-nek, a fennmaradó összeget pedig kamatmentes részletekben, tíz év alatt törleszti majd.

A fenntartható tömegközlekedés érdekében az eddigi 100-110 millió forint éves támogatás helyett 224 millió forinttal támogatja a közösségi közlekedést a város, s feltételül szabja a szolgáltatás fenntartását. Mindezek fejében a közlekedési cég visszavonja a szolgáltatás felmondására irányuló döntését.

A létrejövő megállapodással elhárult egy új menetrend bevezetésének kényszere. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közgyűlésen arra kérte az önkormányzat és a közlekedési cég szakembereit, hogy október végére készítsék elő egy fenntartható, finanszírozható, s az utasok igényéhez igazított, új helyi autóbusz-hálózat és menetrend tervezetét.