Az első posztból kiderül, hogy én jelenleg a Fixed Income piacon kereskedem, de hiba lenne, ha néha nem néznék kicsit jobban körbe, hogy máshol milyen folyamatok zajlanak. Bár a klasszikus daytradingben a hosszabb távú összkép nem meghatározó, mégis érdemes néha a ‘big picture’-t nézni. Ráadásul mostanában az sem elég, ha külön nézzük a részvénypiacot és az állampapírpiacot, hiszen a részvénypiacon belül is jelentős teljesítménybeli különbségeket láthatunk az USA-t és Európát összevetve.

Kezdjük a sétát a részvénypiacokkal!

A legnépszerűbb benchmark index, az S&P 500 határidős termékének a chartja nem is olyan régen még nem festett rosszul. Erős volt az év eleje és áprilisig töretlen volt az emelkedés. Aztán kisebb korrekció, majd konszolidáció zajlott az 50-es mozgóátlag környékén. Ebből a bázisból felfelé jött az elmozdulás, ám az 1400-as szintnél erős fordulós jelzést kaptunk egy shooting star képében. Hosszabb időtávon nézve egy potenciális double top formáció is kialakulhat, amennyiben az árfolyam letöri a korábbi bázis támaszát 1350 pont magasságában. A negatív forgatókönyvet erősíti meg az RSI viselkedése is, hiszen az emelkedés során a 40-50-es szint támaszt jelentett, most viszont már a 60-as szint ellenállásáról fordult le. Itt az indikátor hosszabb távú mozgóátlaga is akadályt jelentett. Ezek alapján most 1350 letörésével könnyen jöhet legalább egy komolyabb korrekció, minimálisan 1300 közelébe.

Ennél borúsabb képet fest a DAX futures, amely az áprilisi korrekció után már nem tudott az 50 napos mozgóátlag ellenállása fölé emelkedni és az elmúlt hetet is komoly eséssel a sáv alján zárta. Szintén negatív képet festenek az indikátorok is, így 6500 letörésével hamar a 200 napos mozgóátlag tesztelése következhet 6220 környékén.

Hogy fokozzuk az izgalmakat, itt van az EuroStoxx50 futures chartja. A mozgás a DAX-hoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy itt a korrekció nagyobb volt és már most a 200-as mozgóátlag alatt jár az árfolyam. 2300 erős ellenállás, ahonnan kétszer is lefordult és most ismét a 2160-as támaszra nehezedik nagyobb nyomás. Bár a korrekciós mozgás után az RSI és az árfolyam között pozitív divergencia alakult ki, ennek a jelentése erőteljesen lecsökkent azt követően, hogy az árfolyam másodszorra sem tudott a 2300-as ellenállás fölé kerülni és ezzel egy időben az RSI is lefordult a sáv közepén tartózkodó mozgóátlagáról.

Összefoglalva tehát a részvénypiacon jelenleg negatívak a kilátások és ezeken belül is Európában negatívabb a hangulat.

A gyengülő részvénypiaci teljesítménnyel összhangban lefelé csúszik a Brent olaj árfolyama is. Az év eleji emelkedést követően márciusban egy hónapos oldalazás volt, kb 120 és 126 dollár között. Voltak próbálkozások az emelkedésre, két felszúrást is láthatunk, de végül lefelé történt meg az elmozdulás az 50 napos mozgóátlag letörésével. Egy gyors visszateszt után már megerősítést nyert, hogy a következőkben a mozgóátlagra, mint ellenállásra számíthatunk. Közben az RSI végig lefelé csúszott a mozgóátlagai jelentette ellenállással együtt. Az elmúlt három napban jelentősen megnőtt a volatilitás a piacon és három komoly eső nap nyomán a 200-as mozgóátlag tesztelésére került sor 111 dollár közelében. Ez egyelőre támaszt jelentett és rövidtávon túladottnak tűnik a termék, de ezzel együtt a hosszabb távú kép itt sem nevezhető pozitívnak.

Hosszabb ideje mutat oldalazást az EURUSD árfolyama egy szűkülő sávban. Gyakorlatilag példaszerű csökkenő háromszög van kialakulóban, amelyből ha lefelé tör ki 1.30 alá, akkor az év eleji mélypont lehet a mozgás következő állomása 1.26 környékén.

És akkor következzen a Fixed Income piac.

Gyakorlatilag a részvénypiaccal összhangban márciusban az amerikai 10 éves kötvényben (T-Note futures) is korrekciós mozgást láthattunk. A 200 napos mozgóátlag viszont erős támaszt nyújtott és innen felpattanva ismét a 132-es ellenállást ostromolta az árfolyam, amelyet az elmúlt napokban sikerült is áttörnie. Némi stabilizálódást követően pénteken ismét rákapcsolt és jelentős emelkedéssel zárt új csúcson az árfolyam. Az emelkedő mozgás szépen megerősíti az RSI is, amely nem nagyon csúszott a 60-as szint alá az elmúlt napokban és a gyors mozgóátlaga stabil támaszt jelentett számára.

Hasonló képet látunk Európában is. A 10 éves német állampapír (Bund futures) kisebb korrekcióval megúszta a márciust, meg sem közelítette a meredeken emelkedő 200-as mozgót. A sáv aljáról, 135.50-ről lendületet véve pedig áttörte a 139-es ellenállást és vissza sem fordult. Az elmúlt héten pedig az ECB kamatdöntés napján új csúcsra ért és ez a lendület még pénteken is kitartott, így a Bund all-time high-on zárta az elmúlt hetet, kicsivel 142 felett. Az indikátorok itt is gyönyörűen megerősítik az emelkedő mozgást.

Végül pedig vessünk egy pillantást a front Euribor futures-re. Ez a termék talán kevésbé ismert a retail befektetők körében, úgyhogy csak röviden egy pár szót róla. Az Euribor nem mást, mint a 3 hónapos euró kamatláb futures. Vagyis ebben a konkrét esetben a júniusi lejáratú Euribor futures a júniusi lejárattól számított 3 hónapos euró kamatlábat jelenti (természetesen évesített formában). A számítása pedig úgy történik, hogy az árazott kamatláb = 100 – ár. Vagyis jelen esetben 100-99.395=0.605. Ez azt jelenti, hogy ez a termék jelenleg évesített 0.605%-os euró kamatot áraz a júniusi lejárattól számított 3 hónapos időszakra. Amint látjuk itt is emelkedő trendben mozog a termék és az elmúlt héten fontos ellenállást tört át.

Összefoglalva a látottakat a Fixed Income piacról tehát elmondhatjuk, hogy továbbra is tartósan ultraalacsony kamatkörnyezetet áraz a piac, vagyis a piaci szereplők nem hiszik, hogy a gazdasági növekedés jelentősen beindulna a közeljövőben és így a jegybankoknak még nincsen módjuk arra, hogy az exit-strategy-n, azaz az alacsony kamatkörnyezetből elmozduljanak és a laza monetáris politikán változtassanak.