Fontos szinthez érkezett a tengerentúlon nemzeti benchmarknak számító Henry Hub határidős gázkontraktus, amely az áprilisi 10 éves mélypont óta 50 százalékot menetelt. 3 dollárnál már megkezdődhet az erőművek szénre való átállása, ugyanakkor az ellenállás áttörése újabb árfolyamcsúcsokat hozhat.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte az XTB piaci elemzőjét, hogy a földgáz árfolyama az áprilisi 1.9 dolláros szintről, ami 10 éves mélypontot jelentett, figyelemre méltó teljesítménnyel kapaszkodott fel az utóbbi három hónapban.

Az áprilisi mélypont óta, közel 50 százalékot menetelt az irányadó Henry Hub határidős kontraktus a chicagói értéktőzsdén, nagy részben a kedvezően alakuló heti készletadatoknak köszönhetően, melyek a szezonális viszonylatban kisebb tartalékokról számoltak be – mondta Soós Róbert, hozzátéve: a kereslet óvatos emelkedésében az Egyesült Államokban tomboló hőség is szerepet játszik, az erőművek szénről gázra való átállása mellett természetesen.

A földgázüzletről fontos tudni, hogy nincs olyan jellegű világpiaca, mint a kőolajnak, ehelyett regionális piacok és árjegyzések működnek. A mi régiónk gázárai ugye döntően az orosz gáz jegyzésétől függenek, míg a tengerentúlon Henry Hub, mely nem egy ember, hanem a Henry központ Louisana államban, számít a nemzeti benchmarknak. Az 1990 óta jegyzett határidős kontraktusok a kilenc államot érintő és további négy, Lousianán belüli csővezeték összekötése révén létrejött hálózat által leszállított földgázra vonatkoznak. A Henry Hub jól kereskedhető, mert számos tőzsdei instrumentumnak, certifikátoknak, ETF-eknek ez a mögöttes terméke.

Tegnapelőtt láthattuk, hogy fölszúrt a Henry Hub határidős árfolyama a 3 dolláros érték közelébe, ám ez a mozgás csak rövid távú volt, mert az emelkedésben négy amerikai nukleáris atomerőmű üzemzavara játszott szerepet. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi árszintektől nehezebben folytatódhat a rali, hiszen a 3 dolláros földgázárfolyam az a szint ahol már egyes termelőegységeknek ismét a szénfűtésre való átállás a kifizetődőbb.

Ha visszatekintünk az elmúlt háromnegyed évre, akkor kirajzolódik a charton, hogy a Henry Hub árfolyamát ősz óta nyomás alatt tartották a magas készletek, mivel a szokatlanul enyhe észak-amerikai tél miatt elmaradt az obligát készletleépülés. Tavasszal azonban már az tartotta izgalomban a piacot, s táplálta a ralit, hogy az alacsony árak azzal az amerikai erőművek szénről földgázra való átállásával kecsegtettek. Annál is inkább, mert újabb földgáz lelőhelyekről is érkeztek hírek.

Rövidtávon elképzelhető a korrekció folytatódása, ám ebben a magyar idő szerint délután 4 órakor esedékes EIA gázkészlet adatok publikálása lehet döntő.

Aki most szeretne földgáz pozíciót felvenni, annak vigyáznia kell arra, hogy ne egy fals kitörésbe vásároljon bele – figyelmeztetett Soós Róbert. Ami azt jelenti, hogy az árfolyam csak átszúrja a 3 dolláros ellenállást, de e szint felett nem érkeznek új vevők, s emiatt beesik az árfolyam. Technikailag egy indikátoros divergenciát is lehet látni a grafikonon, ami szintén fordulóra utaló jeleket szokott tartalmazni. Hosszabb távon viszont kecsegtető, hogy a 200 napos mozgóátlag fölé tudott kerülni az árfolyam, innentől ha ez támaszként funkcionál, akkor új csúcsokat láthatunk majd a földgázban.