Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a bécsi Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum, amely a mai napig egyedülálló a világon. Eddig húszezren látták a kiállítást, amely az emberiség harcát mutatja be a szaporodás és a termékenység feletti irányításért.

Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a bécsi Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum, amely a mai napig egyedülálló a világon. Eddig húszezren látták a kiállítást, amely az emberiség harcát mutatja be a szaporodás és a termékenység feletti irányításért. 

„Orvosként csupán korlátozott számú embert tudok felvilágosítani a termékenységről és arról, hogy miként bánjon vele okosan. Tudósként már több embert. De az egész világnak csak egy múzeummal tudom megmutatni a nem kívánt terhesség elleni biztonságos védekezés és az orvosi terhességmegszakítás módszereit” – vallja a múzeum alapítója, Christian Fiala, aki több mint húsz éve nőgyógyászként praktizál.

A világon egyedülálló múzeum mintegy ezerötszáz kiállítási tárgyon, ezer újságcikken és ugyanennyi könyvön keresztül mutatja be az emberiség harcát a nemkívánt gyermekáldás ellen a korai évszázadoktól egészen napjainkig. A természet ugyanis tizenöt terhességet „tervezett be” egy nő életébe, amelyekből tíz végződik szüléssel. A tíz gyermekből hét utód nő fel, ez a szám azonban a legtöbb korban és a legtöbb kultúrában túl sok.

Éppen ezért „az emberek már a kezdetektől fogva megpróbálták szétválasztani a szexualitást és a termékenységet” – mondja Fiala. Casanova például egy fél kifacsart citromból fabrikált zárókupakot a méhszájra, a férfiak pedig egészen a 20. századig használtak birkabelet óvszerként. A 20. század elején még Coca Colából is készítettek terhesség elleni hüvelyöblítést.

A kiállítás nemcsak a terhesség elleni védekezés furcsa módszereit és eszközeit mutatja be, hanem külön fejezetet szentel a terhességi teszteknek is. Az ókori Egyiptomban a nőknek például egy sörből és datolyából készített kását kellett meginniuk, ha meg akarták tudni, hogy terhesek-e vagy sem. A teória szerint, ha elhányták magukat a kásától, akkor terhesek. Ausztriában pedig egészen a 60-as évekig karmosbékákat alkalmaztak a terhesség megállapítására.

A kiállítás harmadik nagy témaköre a terhességmegszakítás. „A nők mindig is alkalmaztak terhességmegszakítási módszereket – függetlenül attól, hogy az legális volt-e vagy sem” – mondja Fiala. Így a múzeumban olyan eszközöket és módszereket is bemutatnak, amelyekkel az elmúlt évtizedekben az „angyalcsinálók” vetettek véget terhességeknek – akár a konyhaasztalon is elvégezve a beavatkozást. A kiállítás természetesen a mai helyzetről és lehetőségekről is tájékoztat.

Ez azért is különösen fontos, mert bár a múzeum eddigi húszezer látogatójának nagy része a fiatalok közül került ki, de sokszor még a nők, asszonyok sem tudnak mindent, és rájuk fér a tájékoztatás. „Az elmúlt években a nőkben valahogy csökkent a tudatossága annak, hogy minden egyes nemi aktus során védekezniük kell, mert teherbe eshetnek” – magyarázza Fiala. A múzeumával többek között erre szeretné felhívni a nők figyelmét.