Élete során legalább egyszer szinte mindenkit érint valamilyen foniátriai nehézség, mégis kevesen vannak tisztában azzal, hova is fordulhatnának a nyeléssel vagy a hangképzéssel kapcsolatos problémájukkal.

Biztosan Ön is érezte már úgy néhányszor, hogy képtelen hangosabban vagy tisztán megformálni a mondanivalóját vagy beszéd közben megváltozott a hangja, esetleg problémája támadt nyelés közben. Amennyiben a nehézség csupán alkalmi jellegű, talán nem aggasztja annyira, de tartós esetben bizony komoly gondokat is okozhat, ezért mielőbbi kivizsgálása szükséges.

Miben tud segíteni egy fül-orr-gégész szakorvos?

A fül-orr-gégészet széles területet ölel fel, külön kell választani a gyermekek és a felnőttek szakvizsgálatait, illetve a nyelési, hangképzési érintettséget. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégészeti szakorvosi rendelésén kiemelt figyelmet kapnak az általános, valamint a fül-orr-gégészet speciális területeinek vizsgálatai. 

A fülkürt anatómiai eltérései miatt gyermekkorban gyakoribbak a fület, orrüreget érintő problémák, mint a visszatérő középfülgyulladás, a nátha, az orrdugulás, az orrmelléküregek gyulladása, de a megfázások gyakori kísérőtünete a torokgyulladás és a tüszős mandulagyulladás is. Ennek ellenére ismétlődő, hosszabban elhúzódó panaszok esetén nem szabad kivizsgálás nélkül hagyni egyetlen panaszt sem, ugyanis tartós károsodást is okozhatnak. 

A fül-orr-gégészeti szakrendelés a fület, a fejet, a külső orrot, az orrüregeket, a szájüreget, a száj- és orrgaratot, valamint a gégét érintő vizsgálatokat foglalja magában, azonban itt egyéb speciális területekre is kiterjed.

A fül-orr-gégészeti kezelés során nagy hangsúlyt kapnak a műtétmentes eljárások, de szükség esetén a legmodernebb módszerek segítik a szakorvosokat a betegek leggyorsabb és legbiztonságosabb gyógyításában. 

Milyen zavarokkal keresheti fel a foniátriát?

A beszéd az emberi kommunikáció legfontosabb tényezője, így az ezt érintő problémák komoly testi és lelki panaszokat okoznak. A hangképzési és nyelési zavarokkal a foniátria foglalkozik. Az életkor előrehaladtával bizonyos szintig természetesek a hangképzést, nyelést érintő apróbb problémák, azonban egyes súlyosabb, a beteg életminőségét jelentősen befolyásoló betegségek velejárói is lehetnek, így mielőbbi kivizsgálásuk szükséges. Számos orvosi és nem orvosi szakterületet érintő zavarokról lévén szó, fontos az egyes szakorvosok közötti együttműködés.

Milyen tünetekkel keresse fel a foniátriai szakrendelést? Amennyiben tartósan, 3 hétnél hosszabb ideje érzékeli az alábbiakat:

  • rekedtség
  • hangkifáradás
  • erőtlen hang
  • a nem kellően terhelhető hang
  • a nem megfelelő minőségű hang
  • megváltozott hang
  • félrenyelés
  • nehezített nyelés
  • nyelési fájdalom
  • extrém esetben nyelési képtelenség

A foniátriai vizsgálat során a problémának megfelelően alapos kivizsgálásra kerül sor, és amennyiben szükséges, a szakorvos más szakterületeket is bevon a gyógyulás érdekében.