A vállalati hitelek piacán nem látszanak a fellendülés jelei, az új kihelyezések nagyobb része pedig forgóeszköz-finanszírozást szolgál. A vállalati szektor hitelállománya áprilisban 2, az év első négy hónapjában 123,7 milliárd forinttal csökkent.

A vállalati hitelek piacán nem látszanak a fellendülés jelei, az új kihelyezések nagyobb része pedig forgóeszköz-finanszírozást szolgál – írta a Világgazdaság kedden.

A lap felidézi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank június Periszkóp című gazdasági jelentése szerint a vállalati szektor hitelállománya áprilisban 2, az év első négy hónapjában 123,7 milliárd forinttal csökkent. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint céges hitelállomány júniusban tovább mérséklődött, és éppen meghaladta a 7.000 milliárd forintot. A jegybanki felmérés alapján nem lehet arra számítani, hogy rövid távon gyökeres változás állna be a jelenlegi tendenciákban: a vállalti szegmensben a bankok nagy része tovább szigorította hitelezési feltételeit – írta a lap, hozzátéve, hogy a szigorító pénzintézetek aránya elmaradt az előző negyedévitől. A lap szerint a bankok jelentős része keresletnövekedést észlelt a rövid lejáratú hitelek iránt, ám a hosszú lejáratú (döntően beruházási) kölcsönöket illetően alacsonyabb érdeklődésről számoltak be.