A magyar gazdaságnak hosszabb távon a saját belső megtakarításaiból és beruházásaiból kellene növekednie, mert eddig nem látszik intenzív érdeklődés a keleti működő tőke irányából – mondta Pogácsa Zoltán közgazdász a hétfői Magyar Hírlapban közölt interjúban.

A magyar gazdaságnak hosszabb távon a saját belső megtakarításaiból és beruházásaiból kellene növekednie, mert eddig nem látszik intenzív érdeklődés a keleti működő tőke irányából – mondta Pogácsa Zoltán közgazdász.A Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint az EU/IMF hitel Magyarország számára nem létszükséglet, de ha továbbra is 2-5 százalékpontos kamatfelárral finanszírozza a kormány a forintban denominált államadósságot, az fenntarthatatlan eladósodási pályán tartja az országot. Emellett a kamatfelár beépül a vállalati kamatszintekbe, és nem tud emelkedni az Európában egyedülállóan alacsony beruházási ráta.

A közgazdász rámutatott: egyelőre nem látható világosan az, hogy a magyar kormány mivel fogja meggyőzni a Nemzetközi Valutaalapot arról, miként lesz képes a több százmilliárd forintos lyukat betömni a következő évi költségvetésben.