Az öntözőrendszer egyik legfontosabb eleme a szórófej, amit más néven fúvókának is nevezhetünk.

Bár meglehetősen kisméretű alkatrészről van szó, a használata elengedhetetlen. Nélküle ugyanis a vizet nem tudjuk eljuttatni a növényekig a megfelelő  mennyiségben és minőségben.

A fúvókáknak több típusa is létezik attól függően, hogy milyen jellemzőik vannak, és hol tudjuk használni őket. Az egyik kategóriába a rotoros fúvókák tartoznak, amiknek a telepítése sok esetben ideális megoldás lehet. Ennek megítéléséhez azonban nem árt tisztában lenni néhány fontos tudnivalóval.

Miért fontos eleme az öntözőrendszernek a fúvóka?

A mostani cikkünkben mindent megtudhatsz arról, ami ahhoz kell, hogy tisztában legyél a rotoros fúvókák tulajdonságaival. 

Ha nem csak informálódnál róluk, hanem meg is várásolnád őket, akkor a Szomszedkert rotoros fúvókák menüpontjában megteheted ezt. A webshopban a szórófejeken kívül sok más nélkülözhetetlen alkatrészt is megtalálsz, amik kivétel nélkül minőségi kivitelben készülnek. 

A növények csak akkor lesznek szépek és egészségesek, ha az igényeiknek megfelelően kapják a vizet. Az öntözőrendszerben a víz haladását, majd pedig a kijutását a csövek, illetve a fúvókák biztosítják. A fúvókák azok az alkatrészek, amiken keresztül a megfelelő intenzitással és szórási tartománnyal jut el a víz az öntözni kívánt területre. 

Mikor és hol érdemes használnod a rotoros fúvókákat?

A fúvókák többféle kivitelben készülnek annak érdekében, hogy minden növény számára a kellő módon tudjuk biztosítani a szükséges vízmennyiséget. A rotoros típusokat elsősorban nagy alapterületű kertekben, udvarokban javasolt használni. Például, amikor a gyepet vagy egy nagyobb veteményes kertet szeretnénk öntözni. 

Ezek a fajta fúvókák meglehetősen nagy szórásképet produkálnak, ami azt jelenti, hogy nagy hatótávolságban lehet velük öntözni. Akár 8-12 méteres sugárban is képesek vizet szórni a területre. Hatékonyságukban a működés közben végzett forgó mozgás is nagy segítséget jelent, ami a beépített rotor hatására történik, innen ered az elnevezésük is.

Miről nem szabad megfeledkezned a telepítéskor?

A rotoros fúvókák telepítése nem nagy ördöngösség, de azért nem árt odafigyelni néhány dologra. A szórófejet mindig a talajszinttel megegyező magasságba kell beépíteni, ugyanis csak így tud hatékonyan működni. Emellett az is nagyon fontos, hogy a fúvóka és a könyök menetes kapcsolatát ne tömítsd túl, mert az töréshez vezethet.

Láthatod, hogy a rotoros fúvókák használata számos előnnyel szolgál. Az öntözőrendszer telepítése előtt mindenképp át kell gondolni, hogy ezeket érdemes-e választani. E tekintetben a terület adottságai, illetve az öntözni kívánt növényfajták a mérvadóak, a döntést ugyanis mindig azok figyelembevételével kell meghozni.