A Magyar Telekom fundamentumai a legjobbnak számítanak a régióban, ráadásul ehhez vonzó árazás is társul. Mégsem érdemes sietni a vétellel, mert a 4. mobilszolgáltató belépése miatti kockázatok és az új telekommunikációs adó óvatosságra int.

A Tőzsdefórum a Magyar Telekom csütörtökön közzétett negyedéves gyorsjelentéséről kérdezte vezető elemzők véleményét.

Gyurcsik Attila: A szektor legjobb fundamentumai a régióban, de…

A Magyar Telekom fundamentumai az EBITDA és az árbevétel dinamikát nézve is egészségesek, a legjobbnak számítanak a régióban, ráadásul ehhez vonzó árazás is társul, ennek alapján tehát vetetnénk a részvényt – hangsúlyozta Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője. Hozzátéve: a 4. mobilszolgáltató belépése miatti kockázatok és az új telekommunikációs adó óvatosságra int, emiatt a részvényre vonatkozó intézményi javaslat az egyenlő súlyozás, azaz a szektortársakhoz képest nem várnak felülteljesítést a Concorde elemzői.

Mint mondta, a társaság a vártnak megfelelő EBITDA és nettó eredményszámokat tett közzé, az árbevétel pedig némileg meghaladta a várakozásokat. A 146,4 milliárd forintos árbevétel éves szinten 2,9 százalékos növekedést jelent, főként a megnövekedett energiaszolgáltatási bevételeknek köszönhetően, ezen utóbbiakon nincsen értelmezhető eredmény, viszont segít megtartani a Magyar Telekom hagyományos szolgáltatási üzletágának lakossági ügyfeleit, ezáltal csökken az ügyfélerózió. De csak a telekommunikációs bevételeket nézve is kedvező a kép, hiszen a 0,8 százalékos csökkenés a legalacsonyabb a régiós versenytársak között. A végződtetési díjak csökkenése ellenére sem csökkent a mobil árbevétel, ez köszönhető a magasabb ügyfélszámnak, a forint negyedévben tapasztalt 8,4 százalékos gyengülésének és a mobil szélessávú bevételek emelkedésének, valamint a verseny csökkenésének.

Az EBITDA tisztítva 3,2 százalékkal csökkent éves alapon – folytatta -, a jelentett és a tisztított EBITDA közötti 6,5 milliárd forintos különbség pedig a telekom adónak és a kifizetett végkielégítéseknek köszönhető. A cég 73 ezer új mobil szélessávú előfizetőt szerzett a negyedév folyamán, emiatt már több mint 1 millió előfizetővel rendelkezik, így a Telekomnak több az ügyfele ebben a szegmensben, mint a jóval nagyobb lengyel TPSA-nak. Jelenleg a cég mintegy 61 ezer háztartásnak szolgáltat energiát.

Kuti Ákos: Mélypontra lökte a kurzust a telefonadó

A részvény ára több hónapos mélypontra került a magyar kormány által a héten véglegesített 2 perces telefonadó miatt – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, aki ezenfelül továbbra is kockázatnak érzi a 4. (állami) mobilszolgáltató felbukkanását. Ezek ellenére továbbra is 50 forintos osztalékfizetéssel számol 2013-ban. A részvények kereskedésében pedig rövidtávon megugrásra számít, bár a telefonadó még kivárásra ösztökélheti a szereplőket.

Mint mondta, vegyes negyedéves jelentéssel rukkolt elő a Magyar Telekom. A bevételek meghaladták a várakozásokat a (nemrég bevezettet energiapiaci szolgáltatások miatt), az EBITDA viszont hajszállal elmaradt a konszenzustól. A működési környezetben továbbra sem következett be pozitív irányú változás, a vezetékes szolgáltatások csökkenő bevételeit nem tudták teljesen ellensúlyozni a magasabb TV- és IT-bevételek, bár a számoknak hátszelet adott a gyengébb forint (Montenegró, Macedónia).

A nettó eladósodottsági ráta a 2011 negyedik negyedéves 34,1 százalékos értékről 33,6 százalékra csökkent a forint erősödése miatt, de a SEC/DOJ megállapodás, illetve a 900 MHz-es frekvencia pályázat miatt újabb hitelt vett fel a cég, ezért továbbra is 30 százalék fölötti szinteken marad a mutató értéke (ami benne van a 30-40 százalék közötti komfortzónában). A 22 milliárdos kifizetés (SEC/DOJ) illetve a 900 MHz-es frekvencia pályázatért kifizetett 11 milliárd forint negatívba lökte a szabad cash flow-t. Ennek köszönhetően a bázis időszaki 27 milliárdos érték mínusz 15 milliárdra változott. A bevételi oldalt 2011 azonos időszakában 1,4 milliárdos ingatlanértékesítés támogatta. Ha kiszűrjük az egyszeri tételeket, akkor is egy 6-7 milliárdos visszaesést látunk a bázis időszaki szabad cash flow-hoz képest.