Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank (EKB) intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére.

Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank (EKB) intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére – mondta Vittorio Grilli gazdasági miniszter az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban.

“Az EKB eszközei, mihelyt működésbe lépnek, jelentős mértékben enyhítik majd a hozamprémiumra gyakorolt piaci nyomást” – fogalmazott Vittorio Grilli az interjúban, utalva az olasz és a német kötvények hozama között szélesedő szakadékra. “Számottevő elsődleges többlettel rendelkezünk és jövőre strukturális egyensúlyt érhetünk el a költségvetésben” – mondta. “Mindössze arra van szükségünk, hogy a piacok… továbbra is bízzanak bennünk és megtartsák befektetéseiket az országban”.

Vittorio Grilli úgy látja, hogy az EKB mandátuma értelmében jár el, amikor stabilizáló céllal interveniál a szuverén kötvénypiacon, mivel az euróövezeti tagországok kötvénykamatainak magas volatilitása megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti a monetáris politika érvényesítését.

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez.

A miniszter megemlítette, hogy a kormány más adósságcsökkentő intézkedésekre tett javaslatokat is vizsgál, kiemelte azonban, hogy gazdagokra kivetett különadó Olaszországban nem lesz.