Megkezdődött a dohány törése, a gazdálkodók hektáronként 1,6-1,7 tonnás átlagtermésre számítanak, alig kevesebbre a tavalyi 1,8 tonnánál a 4.800 hektáros vetésterületről – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke.

Bényei Illés hozzátette: tavaly összesen több mint 9.000 tonna dohánylevelet törtek le és értékesítettek a mezőgazdasági termelők. A dohánytermelésre hasznosított mezgazdasági terület 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik. A dohány betakarítását nagyrész kézzel végezik, a munkálatok így jelentősen hozzájárulnak a foglalkoztatottság javításához a megyében, ahol nagy a munkanélküliség, jelenleg is 50 ezernél több a nyilvántartott álláskeresők száma. Bényei Illés elmondta, hogy a betakarításra váró dohányültetvények állapota “vegyes képet” mutat. A június-júliusi csapadékhiányos időjárás és az egy hónapig tartó 30 fok feletti kánikulai meleg megviselte a növényeket.

A száraz, helyenként aszályos időjárás kényszeréretté tette a növény alsó leveleit, rontotta a minőséget – magyarázta Bényei Illés. Különösen a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei dohányföldeken okozott “óriási károkat” az aszály. Megemlítette, hogy jégverés is érte a dohánytáblákat, de szerencsére döntően a növények korai stádiumában, így átvészelték a károsodásokat. A dohányfelvásárlási szezont augusztus második felében a szolnoki dohányfermentáló indítja, míg a nyíregyházi dohánygyár szeptember elején kezdi meg a betakarított dohánylevelek átvételét, a Virginia fajtáét. A Burley fajta felvásárlásának időpontja novemberben és decemberben lesz.