Megdőlt az országos napi hidegrekord, Nógrádban 1,5 fokot mértek.

Keddre virradóra megdőlt az országos napi hidegrekord. A Nógrád megyei Zabaron mindössze 1,7 Celsius-fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Azt írták: a meteorológiai állomások mérései alapján 1901 óta augusztus 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3,6 fok volt, amelyet 1988-ban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encshez tartozó Fügödön mértek. Így az új napi hidegrekord mostantól 1,7 fok. Hozzátették: 4-5 fokos “csípős hideg” az Északi-középhegység és a Duna-Tisza köz északi tájain máshol is előfordult, de a napsugárzás hatására gyorsan melegedett a levegő, és 9 órakor már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletet mértek.

Megjegyezték továbbá, hogy a szélsőséges hőmérsékletek ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataik a meteorológiai szolgálatnak.

A legutóbbi hőséghullám, ezen a nyáron a negyedik, múlt hétvégén ért véget. Múlt pénteken még a napi országos melegrekord dőlt meg, Baján, ahol 40,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. A nyár tartós hőséghullámai között viszont többször jelentősen lehűlt az idő. Augusztus 15-én például szintén a Nógrád megyei Zabaron egy több mint 100 éves napi hidegrekord dőlt meg, akkor 3,5 fokot mértek.