Hivatalosan is megalakult a Közmunkások Szakszervezete, az érdekvédelmi szövetséget a Borsod megyei Ricse nagyközség szocialista polgármestere vezeti, s társelnöki tisztséget kapott a szervezetben egy szocialista parlamenti képviselő is – értesült a Népszabadság.

A napilap pénteki száma szerint az érdekvédelmi szövetséget Vécsi István ricsei polgármester (egykori MSZP-s parlamenti képviselő) mellett társelnöki szerepben az a Komjáthi Imre és Nyakó István vezeti majd, akik szintén résztvevői, szervezői voltak a korábbi, “éhségmenetként” elhíresült borsodi tiltakozó akciónak. Nyakó jelenleg is az MSZP országgyűlési képviselője, és Komjáthi is tagja a pártnak.

Az új szakszervezet a borsodi gyalogmenetből kinőtt Munkát-Kenyeret-Tisztességes Béreket! Egyesület érdekvédelmi “szárnya” lesz, amelyet egyúttal a politikai baloldal “élő lelkiismeretének” is szánnak. Az elmúlt időszak tapasztalatait felismerve és elemezve a borsodi mozgalmárok szükségesnek látták, hogy a több mint százezres közmunkásrégenek is megteremtsék az elengedhetetlen érdekvédelmi hálót, ezzel elősegítve, illetve adott esetben kikényszerítve a jobb munkakörülményeket és fizetést.

A szervezet vezetői a közeljövőben heti beosztásban járják végig a megyéket, a cél októberig elérni a kétezres taglétszámot. “Amint meglesz a kétezres létszám, a kormányhoz fordulunk, és bértárgyalásokat kezdeményezünk a közmunkásbér minimum hatvanezer-kétszáz forintra való visszaemeléséről. Negyvenhétezer forintból ugyanis, hiába mondják, nem lehet megélni” – fogalmazott Komjáthi Imre a Népszabadságnak.