Tajvan a jövő héttől ismét vízummentességet biztosít az olyan országokból érkező látogatók számára, mint az Egyesült Államok és Kanada – közölte a kormány hétfőn, miközben tovább enyhíti a Covid-19 terjedésének megfékezésére bevezetett ellenőrzéseket.

Tajvan megtartotta a beutazási és karanténszabályokat, miközben Ázsia nagy része enyhítette vagy teljesen feloldotta azokat, bár júniusban a korábbi hétről háromra csökkentette az érkezők elszigetelésben töltött napjainak számát. Tajvan az év eleje óta több mint 5,3 millió belföldi megbetegedést jelentett, amelyet a fertőzőképesebb Omicron változat okozott. Mivel azonban az érintettek több mint 99%-ánál nem jelentkeznek tünetek vagy csak enyhe tünetek, a kormány inkább enyhített, mint szigorított a korlátozásokon, amit “új tajvani modellnek” nevez.

A tajvani központi járványügyi parancsnoki központ közölte, hogy jövő hétfőtől ismét vízummentesen utazhatnak be az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Ausztráliából, Európából és a diplomáciai szövetségesekből érkező látogatók. A döntést arra alapozták, hogy a világ legtöbb országa már újra megnyitotta határait és visszaállította a járvány előtti határvédelmi intézkedéseket, valamint arra, hogy egyensúlyt kell teremteni a járványmegelőzés, a gazdasági és társadalmi tevékenységek és a nemzetközi csereprogramok között. Victor Wang, a parancsnoki központ vezetője elmondta az újságíróknak, hogy a háromnapos karantén és a PCR-teszt szükségessége az érkezéskor egyelőre megmarad, valamint a jelenlegi heti 50 000 érkezőre vonatkozó felső határ.

Tajvan, ahol a lakosság jól be van oltva, már megszüntette a kiutazás előtti negatív PCR-teszt követelményét. A világjárvány ideje alatt a tajvani állampolgároknak és a külföldi lakosoknak soha nem tiltották meg a kiutazást, majd az újbóli beutazást, bár karanténban kellett maradniuk otthon vagy szállodákban. A világjárvány előtt Tajvan népszerű turisztikai célpont volt, főként ázsiai látogatók számára, a legfontosabb piacok Japán, Dél-Korea és Délkelet-Ázsia voltak.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/05/taiwan-to-resume-visa-free-entry-for-some-countries-in-latest-reopening-step.html