Rég látott „belongolódásnak” lehetünk tanúi a tengerentúli piacokon, vagyis a vételi oldalon tolonganak a befektetők. Márpedig a tőzsde természete olyan, hogy mire mindenki elhiszi az áremelkedést, menetrendszerűen beszakadnak az árak.

Buck Ram legendás slágere, az „Only you”, most akár úgy is kezdődhetne, hogy „only long”… De félre a tréfával! Az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése (NAAIM) szerint, tagjaik 74,39 százaléka áll long irányban, vagyis áremelkedésre várva, az amerikai részvénypiacon. A felmérés hatéves története a régi bróker megfigyelést támasztja alá, nevezetesen, ha a long nettó kitettsége 80 százalék feletti szintekre emelkedik, akkor az általában a lokális csúcsok közelségét jelzi előre.

Hogy mi lehet a pozícióépítés hátterében? Nos, Horváth Ákos, az Equilor elemzője úgy véli, valószínűleg a Fed ésaz EKB kamatdöntő ülésének végkimenetelére spekulálnak a befektetők. Mint mondta, észre kell venni, hogy ha kiszűrjük a jegybanki stimulusok hatását, akkor alig marad valami forgalom a piacokon. Amennyiben tehát nem érkezik újabb pénzhullám, akkor könnyen újra beköszönthet a medve piac. Érdemes tehát odafigyelni az indikátorra. Annál is inkább, mert ha csak a DAX-ot nézzük, azt látjuk a charton, hogy technikai alapon, akár 6400 pontig is korrigálhat az egyik legfontosabb európai index.

Érdemes megnézni az amerikai egyéni befektetők szövetségének (AAII) napokban közölt felmérését is, mely a tagok következő 6 hónapra vonatkozó várakozásait összesíti. Eszerint a tengerentúli egyéni befektetők legnagyobb csoportja (43 százaléka) negatív hangulatot, vagyis áresést vár a második félévben. Jóval kevesebben (29 százalék) vannak azok, akik nem várnak nagyobb változást. Míg a bikapiacra számítók kisebbségbe szorultak (28 százalék).

Jól látható, hogy az előttünk álló 6 hónapra vonatkozó negatív várakozások valamelyest ráerősítenek az erős belongolódást jelző indikátorra, bár nem ugyanazon befektetői körre vonatkozik a két felmérés – vélekedett Misik Sándor, a Solar Capital kereskedője. Szerinte is sok múlhat a Fed és az EKB napokban esedékes ülésein. A Fed kormányzóktól újabb QE-t, vagyis mennyiségi lazítást vár a piac, míg az EKB esetében Mario Draghi múlt heti „euró párti” megnyilatkozása táplálja a stimulus várakozásokat.

Negatív fordulatot a forint piacán vár Misik Sándor, mondván, az elmúlt hetekben szinte világverő volt a magyar deviza, a piac ugyanis előre beárazta az IMF megállapodást. Ez túlzott optimizmusnak bizonyult, ezért az euróval szembeni 280 alatti szintekről legalább a letörési szint, vagyis 284 környékéig várható rövid távon felpattanás. Az ősz azután további forintgyengülést is hozhat, ha nem gyorsulnak fel az IMF tárgyalások.