A Buda-Cash és az ING elemzője szerint a várakozásoknak megfelelő volt a Moody's döntése, hogy stabilra javította a magyar adósosztályzat-kilátást, azonban az elemzők szerint Magyarországnak már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: felminősítésre nem számítottak, de a kilátásjavítás egyértelműen “benne volt a pakliban”. A szakértő úgy vélte, hogy jövőre – ha addig nem következik be “drámai” világgazdasági fordulat, és a magyar makrogazdasági pálya is a vártnak megfelelően alakul – már Magyarország felminősítése is szóba kerülhet; a felminősítés éve lehet a 2015-ös.

Már befektetési kategóriában kellene lennie Magyarországnak

Az elemző szerint a Moody’s reális makrogazdasági kilátásokat és gazdálkodási környezetet vetített előre. Tóth Gergely kifejtette: volt már példa arra, hogy egy-egy országot stabil kilátásból minősítettek fel. Ha pedig a jelenlegi, stabil kilátást a jövő tavaszi felülvizsgálatkor változtatja pozitívra a hitelminősítő, akkor azt követően, vagyis jövő ősszel lehet felminősítésre számítani.

Tóth Gergely hangsúlyozta: az elmúlt egy-másfél évben sokat változott mind az Európai Bizottság, mint a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal kapcsolatos megítélése, és a hitelminősítők magyar gazdasággal kapcsolatos véleménye is. Egy esetleges későbbi felminősítésnél a szakértő szerint nem kell nagy változásokra számítani, mert – részben a külpiaci folyamatoknak köszönhetően – már eddig sem igazolódtak be azok a félelmek, hogy “bóvli kategória” esetén nem fogyna az állampapír.

Összességében azonban jobb az összkép, ha Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriában van – szögezte le Tóth Gergely, kiemelve, hogy a folyamatok alapján már a befektetési kategória alsó részében kellene lennie Magyarországnak.

Késésben vannak a hitelminősítők

Balatoni András, az ING vezető elemzője is azon az állásponton volt, hogy több szempontból késésben vannak a hitelminősítők. Rámutatott: az idei gazdasági növekedés bebizonyította, hogy a korábbi évek pangó gazdasági állapotának vége, és bár az ideihez hasonló növekedési számok jövőre már nem valószínűek, de a 2 százalék körüli gazdasági növekedés stabilizálódni látszik.

A költségvetési hiányra is ügyel a kormány, jó ideje tart a fiskális szigor: 2012-2013-ban is nagyon feszes költségvetés volt, és várhatóan idén is tartható a 3 százalék alatti hiány. Előbb-utóbb csökkenő pályára áll az államadósság is, ezeket pedig a hitelminősítőknek is észre kell venniük – húzta alá Balatoni András.

Kitért arra is, hogy a piac már “régen túllépett” ezen a besoroláson, hiszen a magyar eszközöket nem úgy kereskedik, mintha Magyarország a befektetésre nem ajánlott kategóriában lenne. A szakember szerint a kilátásjavításnak köszönhetően új lehetőségek nyílnak a magyar állampapír-piacon, vagyis lesznek most belépő befektetők, mert ez a lépés jó üzenet a piacoknak. Ennek köszönhetően a forint erősödhet, a hozamok tovább csökkenhetnek – emelte ki Balatoni András.

Az ING elemzője szerint már a következő, tavaszi felülvizsgálatkor fel kellene minősíteni Magyarországot, már csak azért is, mert addigra a devizahiteles probléma is megoldódik.