Rövid távon rendezheti a finanszírozási gondoktól szenvedő E-Star pénzügyi helyzetét a varsói hitel, ám továbbra sem árt az óvatosság, bármily alacsony is az árfolyam, s bármit vetít is az emelkedő árfolyam kétszeri “kiakadása”. A tartós javuláshoz ugyanis a magyar önkormányzatok nemfizetésének rendezésére és további eredménytermelő projektekre lenne szükség.

Kétszer is kiakadásig húzták az E-Start, miután hitelhez jutott Lengyelországban. A hír tényleg fontos, mert nemrégiben még arról írtunk, hogy a korábban sokat ígérő alternatív energiacég partra vetett halként vergődik a kiszáradt hitelpiacon. Nos, az E-Star közzétette a lengyel BZ WBK bank hitelszerződésének részleteit, amelynek keretében 36 millió zloty (2,5 milliárd forint) hitelt vehet fel a magyar társaság. Ez változó kamatozású, a kamat a varsói bankközi piac egy hónapos rátáján alapszik (1M WIBOR + 300bp), ami most 7,92 százalékot tesz ki. A hitel ballon típusú, ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt csak a kamatot kell fizetni, a tőketörlesztés az 5 éves futamidő végén egy összegben esedékes (mintha kötvényt bocsátottak volna ki). Az összeg kb. felét a EETEK finanszírozására használja fel a társaság, a maradékot általános kiadásokra és főként új projektek finanszírozására fordítják majd.

A társasággal kapcsolatban az utóbbi hónapok alapvetően a finanszírozási és likviditási problémák jegyében teltek – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, a reorganizáció eredményei csak lassan mutatkoztak meg. A piaci szereplők az október végén esedékes kötvénylejárat miatt is aggódtak, ami a kuponnal együtt 1,5 milliárd forintot tesz ki – ezek az aggodalmak most érdemben eltűnhetnek.

Mint mondta, a lengyel hitelfelvétel összességében 180 fokos fordulatot jelent, mivel a pénzügyi helyzet rövid távon rendeződött, a befektetők a kezdeti lelkesedés után azonban óvatossá válhatnak, hiszen a tartós javuláshoz további, azonnali eredménytermelő projektekre van szükség. A labda tehát továbbra is a társaság térfelén pattog.

A hír nyomán ugyan tegnap és ma reggel is kiadásig húzták a vásárlók papírt, mégsem árt az óvatosság, bármennyire is ingelő az E-Star a mostani, 1850 forint körüli árfolyamszintje, s a limitig történő emelkedések horizontja. Hamar elmúlthat ugyanis a lelkesedés, hiszen továbbra is rendezetlen a hazai önkormányzati nemfizetés kérdése, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy tavaly is eljutott már a társaság egy hitelelőkészítés azonos fázisában, ám abból mégsem lett semmi.

Ahogy arról a Tőzsdefórum többször is beszámolt, a 2007-ben tőzsdére vezetett, elsősorban városok és intézmények fűtési, távfűtési rendszereinek felújítását és működtetését végző, Romániában és Lengyelországban is projektekben érdekelt társaságot sokáig különleges figyelem övezte a pesti parketten. A 2009-es évben a BÉT Tőzsde csapata díjat is megkapta az E-Star. Emlékezhetünk rá, hogy a következő évben a vállalat elnyerte három romániai város (Gyergyószentmiklós, Zilah és Marosvásárhely) távhő rendszerének korszerűsítését és üzemeltetését, majd 2011-ben a varsói tőzsdére is bevezették a papírt, jövőbeni lengyelországi projekteket vizionálva. Az árfolyam 2011 tavaszán-nyarán jutott történelmi csúcsokra, amikor rövid ideig a 12 ezres lélektani szint is “támaszként” funkcionált. A féktelen szárnyalásnak a kiszáradt hitelpiac vetett véget, mert hiába bocsátott ki sikeresen kötvényeket a társaság, a banki finanszírozás nem tudott lépést tartani a növekedési tervekkel, s a hitelszűke lefékezte az új projekteket. Az aggodalmak nyomán lejtőre került a kurzus, s egy év alatt a 2000 forint alá zuhant az árfolyam.