Hol vannak már a régi jó széldzsekis idők, amikor még magára valamit adó számítástechnikusnak nyáron is volt a munkahelyi szekrényében egy teljes őszi jogging felszerelés, természetesen sapkával, meleg térdzoknival kiegészítve, mert a komputermamutok közelében bizony jégkorszaki körülmények uralkodtak.

Azóta az iparág kimerészkedett a jégkunyhókból, ma már a legforróbb sivatagból is kapcsolódhatunk a globális adatáramláshoz, s a szervertermeket elérte a globális felmelegedés. A modern interaktív adatközpontok rémálma immár nem az önmagában vett túlhevülés, sokkal inkább a kiadós áramszünet, s ami ebből következhet, a tartós elszigetelődés.

Nagyot változott a világ, hiszen a régi adatbunkerek még féltékenyen őrizték az információt, a mai adatközpontok pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág részeként szintje ontják a piaci híreket. Az alapkövetelmények azonban évtizedek óta változatlanok, egyfelől a mai nagykiterjedésű szerverparkok folyamatos működéséhez is megbízható áramellátásra van szükség, másrészt pedig a hatékony hőelvezetést kell biztosítania a szellőztető rendszernek. Máig igaz tehát az IT-őskor mondása, hogy ebben az iparágban az emberi elme áll a középpontban, mégis a számítógép „agyak” kapják a klimatizált irodákat.

A válságévek, persze, ezt az ágazatot is komoly kihívás elé állították. A szolgáltatóknak ugyanis a szűkülő vállalati büdzsék és a növekvő energiaköltségek szorításában kell a megszokottnál is jobb színvonalon kínálniuk a rendelkezésre állást és a megbízhatóságot.

Az adatközpontokhoz az energetikai tervezés és folyamatautomatizálás területén több évtizedes tapasztalatot szerzett a világ egyik piacvezető cége, az ABB, mely az átfogó hálózati megoldásoktól a legkorszerűbb monitoring és irányítási rendszerekig kínál megoldásokat. Ezek optimalizálják a szerver teljesítményét, az energiafelhasználást és a hűtést. Különösen fontos területet képviselnek az egyenáramú technológiák, hiszen a hatékonyság, a megbízhatóság és a költségek kérdése egyaránt fontos szerephez jut.

Jobban szemügyre véve a követelményeket, azt látjuk, hogy az adatközpontok nagyjából féltucatnyi dimenzió mentén várnak megoldást a szolgáltatóktól. Kötelező kűrnek számít a rendelkezésre állás, ami jóval többet takar a hagyományos értelemben vett elérhetőségnél, mert a cél egyértelmű: csökkenteni kell a nem tervezett leállások számát és időtartamát. Tegyük hozzá, ma már a hatékonyság, ami egyaránt vonatkozik az elektromos rendszerre és a kiszolgáló személyzet munkájára, sem tartozik a szabadon választható feladatok körébe. Szinte mondani sem kell, hogy a karbantartás is integráns része a csomagnak, ami ezúttal nem a bütykölésre utal, hanem a termékek és megoldások áramvonalasítására. Egy rugalmas rendszert ráadásul arra is fel kell készíteni, hogy ha úgy adódik, költöztetni lehessen, még pedig anélkül, hogy rendszer a teljes leállás képét vetítené a világ felé. Már említeni sem kell a biztonsági megoldásokat és a kockázatmenedzsmentet, mely ugyanúgy hozzátartozik az adatközpontok modern kiszolgálásához, ahogy az obligát uzsonnás tasaknak is ott kell lapulnia egy kisiskolás táskájában. Feltűnés nélkül, de a pakk elválaszthatatlan részeként.

Az ABB egyik legjelentősebb nemzetközi referenciája az IT és telekommunikációs (ITC) szektor egyik neves svájci szolgáltatójaként ismert Green Zürich-West adatközpontjának kibővített része, amely egyenáramú (DC) technológiával működik. A Green nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiájú HP szervereket alkalmazó létesítménye a világ összes DC adatközpontja közül a legerősebb. Az ABB 1 megawattos DC áramelosztó megoldást biztosít a 3300 m2-es Zürich-West adatközpont kibővített, 1100 m2-es területén. Az új rendszer 10 százalékkal hatékonyabb a váltakozó áramú (AC) technológiánál, és az építési költségek is 15 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy AC rendszer esetén. A világ első DC (egyenáram) alapú adatközpont modulját egyébként az ABB fejlesztette ki a legújabb generációs moduláris adatközpontok és szolgáltatások egyik vezető gyártójával, az IO-val karöltve.