Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és Salgótarján megyei jogú város önkormányzata 614 millió forintot nyert kiemelt turisztikai projektére; ebből a pénzből a geopark magyarországi működési területének turisztikai vonzerejét fejlesztik, ami jelentősen hozzájárulhat a látogatók és a vendégéjszakák számának növeléséhez – közölte a városháza az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatában pénteken.

A városháza tájékoztatása szerint a “Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztése” című projektre 100 százalékos támogatást nyertek az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatán. A pályázati kiírás fő célkitűzése volt a régió egyedi értékein – alapvetően a természeti és épített örökségen – alapuló nemzetközi jelentőségű turisztikai vonzerők, termékek és tematikus hálózatok fenntartható fejlesztése. A támogatható tevékenységek között megjelent az aktív- és ökoturizmus fejlesztése is. A városháza közölte: a nyertes projekt a Novohrad – Nógrád Geopark térségfejlesztő szerepére, ezzel együtt az ökoturizmusra helyezi a hangsúlyt. A főbb központok kialakítására a tervek szerint Salgótarjánban, a “Novohrad – Nógrád Geopark magyar fővárosában” kerül sor, míg a további fejlesztések több mint 30 önkormányzat területét ölelnék fel a salgótarjáni, bátonyterenyei, szécsényi, pásztói és balassagyarmati kistérségekben.

A központokban többek között a geoparki kezdeményezés bemutatásához kapcsolódó funkciók meghonosítása a cél, melyekre Magyarországon idáig igen kevés példa van. Ennek keretében a turisztikai centrumok az új ismeretekre vágyóktól kezdve a kalandot keresőkön át, az aktív turizmus különféle ágait kedvelőkig mindenkinek egyaránt nyújtanak tanulási és kikapcsolódási lehetőséget.

A projekt teljes megvalósulása jelentősen hozzájárulhat Salgótarjánnak és térségének turisztikai fejlődéséhez, ami egyben kitörési pontja is lehet a térségnek – teszik hozzá.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság augusztus 7-i ülésén a Regionális Operatív Programok keretében Észak-Magyarországon kilenc projektet támogatott, melyek közül egy másik is érinti Salgótarjánt: a Zagyva kerékpáros turisztikai fejlesztés Boldog és Salgótarján között. Erre a pályázatra 1 millió 139 ezer forint kormányzati támogatást ítéltek meg.