Nem mindig viselkedik úgy az aranypiac, ahogy az a “Nagykönyvben” meg van írva. Mégis érdemes szemmel tartani az inflációs barométert, mert ha egyszer a fogyasztói árak meglódulnak….

Hiába vetett árnyékot a bérek vártnál lassabb növekedése a tengerentúli fogyasztásra, a részvénypiacok tovább menetelnek. Miként az arany ára annak ellenére sem tudott megkapaszkodni, hogy a japán jegybankárok a mennyiségi lazítás mellett döntöttek. Vajon mit tehetünk efféle piaci anomáliák közepette?

dollár kicsi sxc 130918Nehéz irányt találni

Valóban nehéz irányt találni, hiszen az arany időleges áresését a Fed mennyiségi lazítási (QE3) programjának kivezetése és az ezt követő dollárerősödés indokolhatta, de a múlt heti tokiói lépésre, rendesen áremelkedéssel kellett volna reagálnia az aranypiacnak, mégis eladói nyomás alatt vannak a nemesfémek – vélekedett Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője.

Lehetséges ugyanakkor, hogy az arany indokolatlanul túladott, míg a részvénypiac fals jelzést ad, miután a jegybanki manőverek évek óta támasztják a piacot. És ezeket az árdúcokat nem olyan könnyű eltávolítani.

Közeleg a fordulat?

Mint mondta, számítani kell arra, hogy mind a részvénypiacon, mind az aranypiacon fordulat jöhet belátható időn belül. Annál is inkább, mert az arany ára az elmúlt három évben 35 százalékot esett a mostani 1200 dollár körüli szintekig.

arany gazdasagtv 140908Nem véletlenül favorizálja az aranyat a Fed-elnök. Nincs igazi oka annak, hogy a mostani szintekről tovább süllyedjen a kurzus.

Arany, ezüst két jóbarát

Ha összehasonlítjuk az arany és az ezüst ármozgását – folytatta. Akkor azt látjuk, hogy a 2010-11-es rali idején éppúgy együtt emelkedett a két nemesfém, ahogy az elmúlt három évben együtt estek. Azzal a különbséggel, hogy az ezüst esetében az emelkedés és a süllyedés is gyorsabb volt. Ezért a mostani 16 dollár körüli szintekre 70 százalékos eséssel érkezett.

A chartra pillantva azonban láthatjuk, hogy mindkét nemesfém a 2010-es szintekre, vagyis a rali starthelyzetébe tért vissza.

Ezek felhalmozási szintek

Érdemes tehát figyelni a nemesfémekre. Miután most nincs érzékelhető inflációs nyomás a világban, az infláció alakulása lehet érzékeny barométere az aranyárnak. Amikor meglódulnak a fogyasztói árindexek, akkor az arany is felívelhet. A jelenlegi árszintek felhalmozásra és hosszú távú vételekre ideálisak – tette hozzá.