Ivan Miklos, az előző szlovák kormány pénzügyminisztere válthatná fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöki székében a cseh elnökválasztáson indulni kívánó Ján Fischert – adta hírül az intézmény egyik meg nem nevezett hivatalnokára hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap kedden.

Az EBRD alelnöki széke, Fischer távozása után, várhatóan ősszel üresedik meg, a tisztség betöltésére pályázók között csak ezt követően indulhat meg a hivatalos válogatás. Ivan Miklos, aki jelenleg a második legkisebb parlamenti párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) képviselőjeként ül a pozsonyi törvényhozásban, lapértesülésekre úgy reagált, hogy egyelőre nem kapott ilyen ajánlatot, s majd megfontolja, ha kap.

“Jelen pillanatban még nem kezdődött meg a poszt betöltésével kapcsolatos folyamat” – hangsúlyozta az értesüléseket kommentálva Anthony Williams az EBRD sajtórészlegének munkatársa.

A szlovák kormány pénzügyminiszteri tisztét több alkalommal – legutóbb Iveta Radicová kabinetjében – betöltő Ivan Miklos független elemzők szerint – a poszt megszerzésért folytatott erős lengyel és orosz lobbi ellenére – komoly esélyekkel szállhat versenybe az EBRD alelnöki székéért. Annál is inkább, hiszen Miklosnak korábban már felajánlották az EBRD elnöki tisztét is. A szlovák politikus, a közvetlenül a legutóbbi parlamenti választások előtt kapott ajánlatot, ám akkor nem fogadta el.

Mivel az alelnök személyéről szóló döntés az intézmény vezetőjének kezében van, Ivan Miklos jelölésébe a volt pénzügyminiszter múltbéli politikáját több alkalommal is élesen támadó jelenlegi szlovák kormányzatnak sem lesz beleszólása. Az alelnöki poszt betöltésében azonban még szerepet játszhat az a Fico kabinet által egyre hangosabban hangoztatott kritika, amely szerint Miklos szerepet játszott abban, hogy az úgynevezett Gorilla botrány kapcsán elhíresült majd a Nemzeti Vagyonalap éléről leváltott Anna Bubeníková tagja lett az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap által összeállított görög privatizációs alapnak, amely a görög állami vagyon magánosításában fejt ki tanácsadó szerepet.