Az Egészségügyi Világszervezet kedden közzétett új tanulmánya szerint Európában legalább 17 millió ember szenvedett “hosszú Covid”-tól a koronavírus világjárvány első két évében.

A 2020-ban és 2021-ben a régióban bejelentett összes Covid-19-es megbetegedés mintegy 10-20%-a legalább három hónapig tartó elhúzódó hatásokkal járt, a tünetek a krónikus fáradtságtól az agyködön át a légszomjig terjedtek – állapította meg a jelentés. A nőknél kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő hosszan tartó Covid, mint a férfiaknál. A kórházi kezeléssel járó súlyos esetek közül minden harmadik nőnél találtak hosszú távú tüneteket. A kutatás, amelyet a Washingtoni Egyetem orvosi karának Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézete végzett, a WHO európai régiójára vonatkozik, ahol 53 európai és közép-ázsiai államban közel 900 millió ember él.

Meggyengítő tünetek

A hosszú Covid a Covid-fertőzést követően fellépő közép- és hosszú távú hatások egész sorára utal. Ezek közé tartozhat a fáradtság, a légszomj és a kognitív diszfunkció, például a zavartság és a feledékenység. Egyesek mentális egészségére is hatással lehet, akár közvetlenül, akár közvetve. Bár az emberek többsége teljesen felépül a Covidból, Dr. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy sürgősen több elemzésre és beruházásra van szükség a betegség elhúzódó hatásainak nyomon követése érdekében. “Az Európát és Közép-Ázsiát behálózó régiónkban emberek milliói szenvednek gyengítő tünetektől sok hónappal az első Covid-19 fertőzés után” – mondta Kluge. “Nem szenvedhetnek tovább csendben” – folytatta. “A kormányoknak és az egészségügyi partnereknek együtt kell működniük, hogy kutatáson és bizonyítékokon alapuló megoldásokat találjanak”.

A tanulmány szerint a hosszú Covid esetei 2021-ben több mint 300%-kal nőttek 2020-hoz képest, összhangban a betegség elhúzódó jellegével. Az IHME adatai szerint 2020 és 2021 folyamán világszerte 145 millió embernél alakul ki hosszú Covid a becslések szerint. Az IHME igazgatója, Dr. Christopher Murray szerint az eredményeknek a hosszú Covid mentális egészségre és a munkahelyi jólétre gyakorolt hatásaira is fel kell hívniuk a figyelmet. “Annak ismerete, hogy hány embert érint és mennyi ideig, fontos az egészségügyi rendszerek és a kormányzati szervek számára a rehabilitációs és támogató szolgáltatások fejlesztéséhez” – mondta Murray.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/13/17-million-in-europe-got-long-covid-in-first-two-years-of-pandemic-who.html