Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője egy hétfői exkluzív interjúban nem garantálta, hogy az Ukrajnában elfogott két amerikai katonai veteránra nem vár halálbüntetés.

“Ez a nyomozástól függ” – mondta Dmitrij Peszkov az NBC News vezető nemzetközi tudósítójának, Keir Simmonsnak, amikor arról kérdezték, hogy Alexander Drueke és Andy Huynh “ugyanarra a sorsra jut-e”, mint két brit állampolgár és egy marokkói, akiket a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ebben a hónapban halálra ítéltek. A 39 éves Drueke és a 27 éves Huynh családja a múlt héten jelentette be eltűnésüket. Simmons interjút készített Peskovval Moszkvában, ahol a kormány keményen fellép az újságírókkal szemben, és börtönbüntetéssel korlátozza, hogy a riporterek mit mondhatnak.

Peszkov szerint Drueke és Huynh “illegális tevékenységekben vett részt” Ukrajnában, orosz csapatokra lőttek. “Azok a fickók a harctéren a mi katonáinkra lőttek. Veszélyeztették az életüket” – mondta. “Lesz bíróság, és lesz bírósági döntés” – mondta Peszkov. “Meg kell büntetni őket” – tette hozzá, Drueke-et és Huynh-t “szerencsekatonáknak” nevezve. Az ukrán kormány március elején közölte, hogy 52 országból 20 000 ember jelentkezett önkéntesnek a Nemzetközi Ukrán Légióba, miután a kormány felhívást tett közzé külföldiek számára, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni harchoz. Nem tudni, hogy most hányan vannak az országban.

Damien Magrou, a külföldi légió szóvivője azt mondta, hogy nem tudja “megerősíteni vagy cáfolni”, hogy Drueke és Huynh az erővel van-e. Peszkov azt sem mondta, hogy a férfiakat Oroszországban vagy az ukránok ellen az ország keleti részén harcoló oroszbarát erők tartják-e fogva. Hozzátette, hogy valószínűleg nem vonatkoznak rájuk a hadifoglyok védelmét biztosító genfi egyezmények, mivel nem az ukrán reguláris hadsereg tagjai. Drueke édesanyja egy múlt heti interjúban azt mondta, hogy fia nem azért volt Ukrajnában, hogy harcoljon, és hogy inkább tanácsadói minőségben volt ott, míg Huynh menyasszonya azt mondta, hogy beszéltek arról, hogy harcolni megy, mielőtt március végén eljegyezték egymást.

Pénteken az orosz állam által ellenőrzött RT nemzetközi televíziós csatorna videókat sugárzott Huynh-ról és Drueke-ről, és arról számolt be, hogy a két katonát a szeparatisták fogva tartják. Peszkov, miközben Oroszország győzelmet aratott Ukrajna keleti részén, azt mondta, hogy nincs információja Grady Kurpasi-ról, a harmadik volt amerikai katonatisztről, akit szintén eltűntként jelentett a családja Ukrajnában. Peszkov azt is cáfolta, hogy “túszként” tartanák fogva Brittney Griner amerikai WNBA-sztárt, akit februárban egy orosz repülőtéren vettek őrizetbe, miután az ottani hatóságok szerint hasisolajat tartalmazó vape-patronokat szállított.

Megismételte a Kreml azon állítását, hogy az agresszív nyugati szankcióknak kevés hatása van az orosz gazdaságra, mivel Moszkva a korlátozott import hazai termeléssel való helyettesítésére összpontosít. Azt is megismételte, hogy a NATO és az Egyesült Államok “nem hagyott más választást” Oroszországnak, minthogy elindítsa ukrajnai hadműveletét, miután nem talált meghallgatásra a katonai blokk határaira való vélt behatolással kapcsolatos biztonsági aggályai.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/21/russia-cant-guarantee-that-american-vets-captured-in-ukraine-wont-face-the-death-penalty.html