Mérsékelten erősödött az OEDC országok gazdasága a harmadik negyedévben. Jövőre 4,5 százalékkal zsugorodik az ukrán hazai össztermék (GDP) és 13,4 százalék lesz az infláció a költségvetési tervezet szerint. Eközben várakozásokat meghaladó lehet az idei orosz gazdaságnövekedés az ország gazdasági miniszterhelyettese szerint. Ezek mellett a görög kormány beterjesztette költségvetési tervét a parlamentnek, amelyben a gazdaság nagy ütemű növekedésére és minimális államháztartási hiányra számít.

Az OECD-országok gazdasága erősödött

A párizsi székhelyű intézet honlapjára felkerült adatok szerint a 34 tagország, köztük Magyarország gazdaságának együttes növekedése 0,5 százalék volt a második negyedévi 0,4 százalék és az első negyedévi 0,3 százalék után.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) közül a legnagyobb növekedést az Egyesült Államokban (+0,9 százalék) és Nagy-Britanniában (+0,7 százalék) jegyezték fel a harmadik negyedévben. A német növekedés 0,3 százalék, a francia 0,1 százalék volt.

Az olasz gazdaság 0,1 százalékkal, a japán 0,4 százalékkal zsugorodott a július és szeptember közötti három hónapban, mindkét ország gazdasága már a második egymást követő negyedévben hanyatlott.

Az Európai Unió gazdasága 0,3 százalékkal nőtt, az euróövezeté 0,2 százalékkal az idei harmadik negyedévben, az előző három hónappal összevetve.

Éves szinten az OECD-térség növekedése 1,7 százalékra lassult a harmadik negyedévben a második negyedévi 1,9 százalékról és az első negyedévi 2 százalékról.

Az Európai Unió GDP-je 1,3 százalékkal, az euróövezeté 0,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Ukrajnában várhatóan zsugorodik a gazdaság

A minisztérium szerint a költségvetési tervezet a borúlátóbb kilátásokra épül. Egy derűlátóbb forgatókönyv szerint 2015-ben a gazdaság szerényebben, 2,4 százalékkal zsugorodna, az infláció pedig 11,5 százalék lesz.

Az ukrán jegybank vezetője a napokban azt mondta, hogy számításaik szerint jövőre 4,3 százalékkal zsugorodik a gazdaság az idei 7,5 százalék után.

Ukrajna hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,1, a másodikban 4,6, a harmadikban pedig 5,1 százalékkal csökkent.

Ukrajnában 19,8 százalék volt a fogyasztói árindex októberben.

A pénzügyminisztériumi dokumentum szerint jövőre 3,8 százalékra mérséklődik a GDP-arányos államháztartási hiány az idei 5,3 százalékról.

Oroszországban növekszik a gazdaság, de nem elég gyorsan

Alekszej Vegyev azt mondta, hogy idén 0,8 százalékkal nő az orosz hazai össztermék (GDP). A kormány szerényebb, 0,5 százalékos gazdaságnövekedéssel számol. A Reuters által megkérdezett elemzők várakozásainak átlagában és az orosz jegybank becslésében még ennél is szerényebb, 0,3 százalékos bővülés szerepel, ami a leggyengébb növekedési mutató lenne 2000 óta.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az orosz gazdaság 0,8 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első negyedévben 0,9 százalék, a másodikban 0,8 százalék, a harmadikban 0,7 százalék volt a bővülés üteme éves szinten.

Az orosz gazdaság tavaly 1,3 százalékkal, egy évvel korábban 3,4 százalékkal nőtt.

Lezárnak a görögök egy időszakot

A tervezet szerint jövőre a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékkal nő az idei 0,6 százalékos bővülés után, amivel az ország lezár egy hat éven át tartó recessziós időszakot.

Az adósságszolgálat nélküli, úgynevezett elsődleges költségvetési többlet a GDP 3 százaléka (3,3 milliárd euró) lesz jövőre a tervezet szerint, az idei 1,8 százalék plusz után. Eközben 2015-ben az GDP-arányos államháztartási hiány 0,2 százalékra – 338 millió euróra – zsugorodik, ami azt jelentené, hogy négy évtized után először lenne gyakorlatilag kiegyensúlyozott államháztartása Görögországnak. A GDP-arányos hiány idén 1,3 százalékra mérséklődik a tavalyi 1,6 százalékról.