Kína Tajvan kényszerítésére és aláásására irányuló erőfeszítései a téves számítás kockázatát hordozzák magukban, és nyomásgyakorlási kampány valószínűleg folytatódni fog – mondta szerdán Daniel Kritenbrink, az Egyesült Államok kelet-ázsiai vezető diplomatája.

Kína, amely Tajvanra területként tart igényt, ebben a hónapban hadgyakorlatokat tartott a sziget körül, hogy kimutassa haragját Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása miatt. Kritenbrink, a Kelet-ázsiai és Csendes-óceáni Ügyek Hivatalának helyettes államtitkára egy telefonkonferencián elmondta, hogy Kína ürügyként használta Pelosi útját a status quo megváltoztatására, veszélyeztetve ezzel a békét. “Ezek a lépések a KNK Tajvan elleni fokozott nyomásgyakorlási kampányának részét képezik, amely várhatóan az elkövetkező hetekben és hónapokban is folytatódik” – mondta, utalva Kína hivatalos nevére, a Kínai Népköztársaságra. “E kampány célja egyértelműen Tajvan megfélemlítése és kényszerítése, valamint ellenálló képességének aláásása”.

Az Egyesült Államok egyértelművé tette Kínával szemben, hogy Tajvannal kapcsolatos megközelítése nem változott, beleértve az Egyesült Államok elkötelezettségét az “egy Kína” politika mellett, és azt, hogy nem támogatja Tajvan hivatalos függetlenségét – tette hozzá Kritenbrink. “Míg a mi politikánk nem változott, ami változott, az Peking növekvő kényszere. A KNK szavai és tettei mélyen destabilizálóak. Félrekalkulációval fenyegetnek, és veszélyeztetik a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását.” Az Egyesült Államok minden beszélgetésben azt közvetítette Kína felé, hogy nem törekszik és nem is fog válságot provokálni – mondta.

Az Egyesült Államok kommunikációs vonalai Pekinggel továbbra is nyitva állnak, és az Egyesült Államok továbbra is rutinszerű haditengerészeti átkeléseket fog végrehajtani a Tajvani-szoroson – tette hozzá Kritenbrink. “Továbbra is nyugodt, de határozott lépéseket fogunk tenni a béke és a stabilitás fenntartása érdekében Peking folyamatos aláásására irányuló erőfeszítéseivel szemben, és Tajvan támogatására, összhangban a régóta fennálló politikánkkal. Felelősen, stabilan és határozottan fogunk cselekedni” – mondta.

Kína soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan feletti ellenőrzés megszerzésére. Tajvan demokratikusan megválasztott kormánya szerint mivel a Kínai Népköztársaság soha nem irányította a szigetet, nincs joga dönteni a jövőjéről, amelyet csak a 23 millió lakos határozhat meg kényszer nélkül. Washingtonnak nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, de a törvény kötelezi, hogy biztosítsa számára az önvédelemhez szükséges eszközöket. Kína szerint Tajvan a legfontosabb és legérzékenyebb kérdés az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataiban.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/18/china-risks-miscalculation-with-pressure-on-taiwan-us-says.html