A finn gazdaság ismét recesszióba kerülhet jövőre, ha folytatódik a globális gazdaságnövekedés lassulása – mondta a finn pénzügyminiszter hétfőn.

A finn kormány eddig 1,2 százalékos jövő évi gazdaságnövekedéssel számolt. Jutta Urpilainen pénzügyminiszter hétfőn azonban azt mondta, hogy a legújabb előrejelzések szerint 2013-ban nulla és egy százalék közötti lehet a hazai össztermék (GDP) növekedése.

Finnország 2010 második negyedévében került ki a recesszióból. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy újabb megszorító lépéseket nem tervez a finn kormány a márciusban bejelentett intézkedéseken felül, amelyek keretében 2,7 milliárd euróval csökkentik a költségvetési kiadásokat, és adókat is emelnek 2013 és 2016 között. A finn pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy az áfát 23 százalékról 24 százalékra emelik a jövő év kezdetétől. Finnország GDP-arányos államháztartási hiánya 0,8 százalék volt a múlt év végén, amikor a GDP-hez viszonyított államadósság 49 százalékot tett ki. A finn pénzügyminisztérium az idei évre 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.