Akár kényszerből, akár kívánságból, a nagyvállalatok egyre jobban odafigyelnek környezeti lábnyomaikra és kockázataikra. Egyesek azonban gyorsabban haladnak a globális felmelegedés korlátozásának célja felé, mint mások.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete nemrégiben új szabályokat javasolt, amelyek előírják az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az éghajlati kockázatoknak a jelentését. Emellett az éghajlattal kapcsolatos javaslatok ma már az ESG-re vonatkozó részvényesi határozatok rekordszámának többségét teszik ki. Míg egyes vállalatok bejelentik kötelezettségvállalásaikat, de nem tesznek nagy előrelépést azok megvalósításában, mások már a tettek mezejére lépnek. A Just Capital új jelentése, amely már korábban is mérte a vállalati klímavállalásokat, 2022-re listát készít a Russell 1000 vállalat klímavállalási vezetőiről. Ebben az évben egy új mérést is tartalmaz, amely a párizsi megállapodásban meghatározott, a teljes globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására vonatkozó, tudományosan megalapozott célértékkel kapcsolatos kötelezettségvállalásokat is magában foglalja. Jelenleg a vállalatoknak mindössze 7%-a vállalta, hogy megpróbálja elérni ezt a célt.

A Just listáján szereplő vállalatok átlagosan 47-szer kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint Russell 1000-es társaik, és 3,7-szer több megújuló energiát használnak. A Mastercard és a Microsoft azok a vállalatok, amelyek a tavalyi évről visszatértek a top 10-be, a Science Based Target új mérőszáma miatt. Az energetikai kritériumok mellett ezek a vállalatok az ESG-teljesítményt a vállalati javadalmazáshoz is kötik. Csak a tavalyi évhez képest 13%-ról mintegy 27%-ra ugrott azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek ezt teszik. “Szerintem ez bizalmat épít. Az egyik dolog, ami idén változott a tavalyihoz képest, hogy az emberek szkeptikusabbak a vállalatok állításaival, a zöldmosással stb. kapcsolatban. Így a fogyasztók és a befektetők is biztosak akarnak lenni abban, hogy a cégek a valóságnak megfelelően járnak el” – mondta Martin Whittaker, a Just Capital vezérigazgatója.

A Just Capital “Top 10 a környezetvédelemért” listájának élén a VMWare áll. A szoftvercég célja, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla kibocsátást a működés és az ellátási lánc egészében. Energiafogyasztásának mintegy 80%-a jelenleg megújulónak minősül. A Microsoft, amely egyike volt annak a két vállalatnak, amely tavaly is szerepelt a listán, a második helyre került. A vállalat nemcsak a szén-dioxid-negatív és hulladékmentességi céljaival jár élen az éghajlatváltozásra adott vállalati válaszok terén, hanem a közösségi szerepvállalásra is összpontosít. Az Intuit zárja a dobogósok sorát, köszönhetően annak az új céljának, hogy a következő évtizedben a 2018-as működési lábnyomához képest 50-szeresére csökkenti a globális kibocsátást. Emellett támogatja a megújuló energiával kapcsolatos lehetőségeket alkalmazottai számára, és együttműködik az olyan nagy hatású éghajlati megoldások innovációját és finanszírozását célzó projektekben, mint a regeneratív mezőgazdaság és a hűtőközegek kezelése.

Az Apple is felkerült a listára, nemcsak az igazolt 1,5 fokos céljának köszönhetően, hanem azért is, mert figyelmet fordít a beszállítóknak a környezetvédelmi céljaiban betöltött szerepére. Az Apple elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé teszi beszállítói láncát. A Mastercard is visszatért a listára második éve, mivel további kötelezettséget vállalt a 2050-re elérendő nettó nullára, és ezt más ESG-célkitűzésekkel együtt a vezetői javadalmazásához kötötte. A vállalat magas pontszámot kapott a fenntartható termékek fejlesztése iránti elkötelezettségéért, amit jól példáz a Conservation Internationallel a Wildlife Impact Card program létrehozása érdekében kötött partnersége. A legjobb 10 közé került még a Moody’s, a PayPal, az Etsy, a HP és a PVH Corp. is, amelyek mindegyike vállalta az igazoltan 1,5 fokos, tudományosan megalapozott célt.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/04/22/10-greenest-large-companies-of-2022-according-to-just-capital.html