Egészségügyi kutatók és orvosok szerint nem valószínű, hogy idén nyáron újra bevezetik a kötelező Covid-19-korlátozást Nagy-Britanniában, még akkor sem, amikor az ország újabb fertőzési hullámba kezd.

A június 18-ig tartó héten több mint 1,7 millió brit – vagyis minden 35 emberből körülbelül 1 – Covid-pozitív lett a június 18-ig tartó héten, derült ki az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának legfrissebb adataiból pénteken. A megugrás 75%-os növekedést jelent a két héttel korábbihoz képest, amikor az ország II. Erzsébet királynő platina jubileumát ünnepelte. Ez a nagyszabású zenei és sporteseményekkel teli nyár előtt áll, ami még tovább növelheti az esetek számát. Egészségügyi kutatók és orvosok szerint azonban nem látják előre a kötelező közegészségügyi intézkedések visszatérését, hacsak nem következik be jelentős változás a vírus viselkedésében. “Nem hiszem, hogy lesznek kötelező korlátozások, hacsak a helyzet nem tűnik kezelhetetlennek az egészségügyi szolgálat, és különösen az intenzív ellátó szolgálat számára” – mondta Simon Clarke, a Readingi Egyetem sejtmikrobiológiai docense hétfőn.

Az új fertőzések többségét az omicron BA.4 és BA.5, két újabb változat okozza, amelyek mostanra domináns törzsekké váltak Nagy-Britanniában – közölte pénteken az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala. Bár mindkettőt “aggodalomra okot adó változatnak” nevezték el, a tudósok szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy bármelyikük is súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbi törzsek, és nem valószínű, hogy drasztikusan eltérően viselkednének. Bármilyen szemléletváltás, ha bekövetkezne, akkor történne, ha az intenzív osztályok jelentős nyomás alá kerülnének, mondta Clarke. Az elmúlt héten 8,2%-kal nőtt a kórházi felvételek száma, de az intenzív osztályra és a magas függőségi állapotú osztályokra történő felvételek aránya eddig alacsony maradt, 0,2%, az UKHSA szerint. “Az intenzív osztály a szűk keresztmetszet ebben a kérdésben, és ott fogjuk látni – ha látjuk -, hogy nem tudunk megbirkózni vele” – mondta Clarke.

A Coviddal való együttélés

Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezte magát a “Coviddal való együttélés” stratégiája mellett, mivel Angliában idén februárban minden korlátozást feloldottak. A múlt héten Anglia korábbi helyettes főorvosa, Jonathan Van-Tam professzor azt mondta, hogy a vírus egyre inkább a szezonális influenzához hasonlóvá vált, és hogy most az egyéneken van a felelősség, hogy “maguk alakítsák ki ezeket a kockázatokat”. “A halálos jelleget tekintve a kép most sokkal, de sokkal, de sokkal közelebb áll a szezonális influenzához, mint a [Covid] első megjelenésekor” – mondta. Skócia nemzeti klinikai igazgatója vasárnap megismételte ezeket a megjegyzéseket, és a BBC-nek azt mondta, hogy “drámai változásra” lenne szükség ahhoz, hogy a kötelező korlátozásokat visszaállítsák. Elismerte azonban, hogy az embereknek el kell fogadniuk néhány “kis árat” a normalitás fenntartása érdekében, mint például az oltások naprakészen tartása, adott esetben maszkviselés, és betegség esetén a munkából való távolmaradás.

A kormány már elkötelezte magát amellett, hogy idén ősszel további emlékeztető oltásokat biztosít a 65 év felettiek, az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a veszélyeztetett fiatalabbak számára. Clarke szerint azonban bölcs dolog lenne a programot kiterjeszteni az 50 év felettiekre a téli hónapok előtt, amikor az országnak komolyabb fertőzéshullámmal kell szembenéznie. “A védőoltásokból származó immunitás már most kezd csökkenni, és az év végére még inkább csökkenni fog” – mondta Clarke, hozzátéve, hogy ez lehet a fontosabb időszak a korlátozások szempontjából. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter a múlt héten felvetette, hogy a kormány fontolóra veheti a program kiterjesztését.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/28/uk-unlikely-to-return-to-mandatory-covid-19-restrictions-as-cases-rise.html