Több mint 30 éve nem volt ilyen forró a nyár Európában, mint az idei

A Bloomberg beszámolója szerint a hőhullámokkal és a szárazsággal jellemezhető idei nyár volt az elmúlt 30 év legmelegebb nyara, a globális felmelegedés hatásai egyre jobban érződnek a kontinensen.

A június-augusztus közötti időszakban az átlaghőmérséklet 0.4 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 2021 nyarán -ami szintén friss rekordnak számított. Tudósok szerint utoljára 31 éve nőtt meg ilyen nagymértékben az átlaghőmérséklet éves szinten június és augusztus között. Augusztusban önmagában még nagyobb volt a felmelegedés mértéke, az előző rekordmeleg, 2018-as augusztushoz képest 0.8 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az idei év nyolcadik hónapjában Európában. Ezzel a múlt hónap a Copernicus adatai szerint 1991 óta a harmadik legmelegebb augusztusok közé tartozik.

Nagy-Britanniában az idei nyár a 2018-ashoz hasonló forróságú volt, a két nyár együttesen első helyen áll a legmelegebb nyarak listáján, legalább 1884 óta nem volt ilyen forró a nyár a szigetországban, mint idén, illetve 2018-ban.

A klímaváltozás hatására körülbelül 1.1 Celsius-fokkal nőtt meg a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időszakhoz képest. A globális felmelegedés növeli az olyan környezeti katasztrófák bekövetkezési valószínűségét, mint például az erdőtűz vagy a szárazság. Franciaország és Spanyolország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb tűzeseteivel nézett szembe ezen a nyáron. A hőhullámok következtében Nyugat-Európában több helyen is megdőlt a melegrekord. A szárazság szinte az egész kontinensre jellemző volt, komoly kihívást jelent a mezőgazdaság és az élővilág számára.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock