Fülünket állandóan éri valamilyen inger akkor is, ha ezekről nem veszünk tudomást.

A magyar nyelv nagyon kifejező akkor, amikor azt mondja: zajlik az élet. A ZAJlás folyamatosan történik, állandóan érnek minket impulzusok, sokszor ezek hangokkal is járnak. Reggel elviszi a szemetet a kukásautó, ugat a szomszédban a kutya, élénkül az autós forgalom, halljuk, ahogy körülöttünk beszélgetnek, stb.

Fülünket állandóan éri valamilyen inger akkor is, ha ezekről nem veszünk tudomást. Pihenni, lecsendesedni, azonban ilyen körülmények között nem lehet, ezért fontos, hogy otthonunk hangszigetelés szempontjából is megfeleljen az igényeinknek. 

Mit lehet hangszigetelni egy ingatlanon belül?

  • A falakat (fő- és mellékfalakat egyaránt)
  • Padlót
  • Plafont, mennyezetet
  • Tetőt
  • Nyílászárókat

Az RS Ablak műanyag nyílászárói nemcsak a hang-, hanem a hőszigetelésben is az élen járnak. 

Fülbántalmak, idegrendszeri zavarok

Az óvodában, iskolában rendszeres probléma, hogy a 30 fős csoportoknál még az alapzaj is hangos. A gyerekek túlkiabálják egymást, és közben észrevétlenül terhelődik az idegrendszerük. Már az otthoni környezetben is jóval nagyobb decibellel mesélik el az aznap történteket a szükségesnél, mert annyira felfokozott állapotba kerülnek. Fáradttá, ingerlékennyé válhatnak, és akár fülproblémák is kialakulhatnak. Ugyanez a felnőttekre is igaz: aki sokat vezet, vagy futárként dolgozik, a közlekedési zajok folyamatosan ingerlik. 

A műanyag ablak hangszigetelő tulajdonsága

Otthonunk számos funkciója közül az egyik, hogy megóvja a privát szféránkat. A vagyontárgyaink biztonságán túl a saját mentális épségünk is legalább olyan fontos. Ehhez elengedhetetlen, hogy csendes környezetben az elme is pihenni tudjon. A külső zajok távol tartásában az ablakoknak kiemelt szerepe van. 

A modern műanyag profilok, az üvegezés hanggátló képessége, valamint az illeszkedési hézagok kitöltése, a homlokzati fallal együttesen biztosítják otthona tökéletes nyugalmát. A különböző vastagságú üvegrétegek általában jobb hangszigetelést nyújtanak. Ezt tovább lehet erősíteni az üvegezés közötti nemesgázzal, valamint biztonsági fóliával.

Rw, a hangszigetelés mértéke

Amikor ablakvásárlás előtt áll, a sok egyéb kérdésen kívül annak is szenteljen figyelmet, hogy milyen zajszigetelő tulajdonsággal bírjon a kiválasztott darab. Egy átlagos, 5 légkamrás, 2 rétegű üvegezésű ablak esetében a hangszigetelés mértékét 32 decibelben állapítják meg. Mivel a hanggátlásban a teljes szerkezet részt vesz (tok, beépítési hézagok), ezért számolnak egy korrekciós értékkel, ami nyilván a zajterheléstől függ. Ezt C-vel jelölik, és mértéke -5 vagy -6 is lehet. Tehát, ha a teljes nyílászáró szerkezet hanggátló képességét akarja megtudni, azt az Rw+C képlettel számolhatja ki, ami a fenti példa alapján 32 Rw+(-6)=26 dB. 

Tekintse meg az RS Ablak műanyag ablak kínálatát, és legyen az Ön otthona is a nyugalom szigete!