Egy szerdán közzétett iparági jelentés szerint az üzleti utazások költségei – a szállodáktól a repülőjegyekig – 2023-ig emelkedni fognak, mivel több mint két évvel a Covid-járvány kezdete után visszatér a kereslet.

A CWT utazásszervező cég és a Global Business Travel Association jelentése szerint az üzleti utazások repülőjegyárai idén közel 50%-kal emelkednek 2021-hez képest, két év meredek csökkenés után. Jövőre több mint 8%-kal emelkednek a viteldíjak – közölték a szervezetek. A légitársaságok és a szállodák vezetői bizakodóan nyilatkoztak az üzleti utazások visszatéréséről, miután a Covid-19 és a terjedését megfékező intézkedések, például az utazási korlátozások miatt a vállalatok számos munkahelyi utazást kénytelenek voltak leállítani. Míg a szabadidős utazások a 2020-as világjárvány okozta mélypontról visszatértek, az üzleti utazások elmaradtak, megfosztva a szállodákat és a légitársaságokat egy fontos bevételi forrástól. Az üzleti utazók vagy munkáltatóik gyakran kevésbé árérzékenyek, mint a szabadidős utazók, és nagyobb valószínűséggel foglalnak szobát vagy repülőjegyet, amiért magas árat kell fizetni.

Az American Airlines a múlt hónapban közölte, hogy a belföldi üzleti utazásokból származó bevétel, amely 2019-es utasbevételének közel egyharmadát tette ki, 110%-kal magasabb, mint három évvel ezelőtt, a világjárvány előtt. Mindez a lassuló gazdasággal, az utazási ágazatban tapasztalható munkaerőhiánnyal és egyéb fejfájásokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére is így van, mivel egyes nagyvállalatok a kiadások csökkentésének módjait keresik. “Az anekdotikus visszajelzések szerint az ősz felé haladva az emberek többet utaznak” – mondta Chris Nassetta, a Hilton Worldwide vezérigazgatója a július 27-i eredménybeszámolóján. “Miközben az emberek aggódnak a makrokörnyezet alakulása miatt, az üzleteket működtetniük kell. És valójában minél jobban aggódnak, annál inkább rájönnek, hogy ki kell menniük, és gondoskodniuk kell arról, hogy sürögnek-forognak.”

Világszerte a szállodai árak jövőre valószínűleg meghaladják a 2019-es szintet – áll az iparági jelentésben. Az olyan nagy rendezvények, mint az iparági konferenciák is visszatérnek, mint például a múlt hónapban megrendezett Farnborough International Air Show. Az árak azonban emelkednek, és az egy résztvevőre jutó költségek idén 25%-kal emelkednek 2019-hez képest – áll a jelentésben.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/10/business-travel-costs-are-expected-to-rise-through-2023-report-says.html