A Magyar Telekom árfolyama a múlt heti gyorsjelentést követően 386 forintos új történelmi mélypontra esett, holott a kilátások szerintünk korántsem ennyire borúsak.

Pénzügyi modellünket frissítettük, a Telekom méltányos értékére vonatkozó becslésünket 430 forintról 429 forintra mérsékeltük keddi elemzésünkben, ajánlásunkat viszont részben a kedvezőbb hozamkörnyezet miatt VÉTEL-re javítottuk a korábbi tartásról.

Korrigáltuk eredmény-várakozásainkat

A gyenge második negyedéves gyorsjelentés után csökkentettük az idei és jövő évi eredményvárakozásunkat. Gyorsul ugyanis a Telekom bevételi szerkezetének kedvezőtlen átalakulása, ami negatívan érinti a profitabilitást.

Az idei évre vonatkozó részvényenkénti eredmény-előrejelzésünket 3,3%-kal 45,5 Ft-ra, jövő évit pedig 7,5%-kal 47,1 Ft-ra vágtuk. Ennél fontosabb tényezőt jelent a megtermelt szabad készpénz, ami idén részvényeként 27 forintot tehet ki a korábban már felmerült egyszeri tételek miatt, ám még így is bőven van tér az 50 forintos osztalékra.

Továbbra is 50 forintos osztalékot várunk

A gyorsjelentés kapcsán az osztalék szintjének fenntarthatósága került a piaci szereplők fókuszába, mivel az idei évre várható 26,7 milliárd forintos (részvényenként 27 Ft) szabad cash-flow nem fedezi az 50 Ft-os osztalék szintjét. Ennek ellenére meglepődnénk, ha a cég csökkentené az osztalékot 2013-ban, mivel a menedzsment akár a korábban felhalmozott tartalékok terhére is igyekszik kisimítani az osztalékfizetés szintjét,.

A tavalyi évben megtermelt, részvényenként 75 Ft-os szabad készpénznek csak egy része ment el osztalékfizetésre, a második félévben pedig komoly javulást várunk a pénzügyi helyzetben, hiszen az első félévet terhelő jelentős egyszeri tételek (összesen 33 milliárd Ft) már nem jelentkeznek ismét.

Régiós összevetésben felzárkózhat a Magyar Telekom

A készpénztermelés (cash flow) szempontjából az 50 forintos osztalék fennmaradására számítunk, ezt az összeget egyébként idén is ki tudta fizetni a társaság (a tavalyi év eredményéből). Ez meglehetősen vonzó árazást jelent, hiszen a 12% feletti osztalékhozam a 10 éves futamidejű állampapír hozamához képest 5 százalékponttal magasabb osztalékhozamot jelent a történelmi mélypont közelében mozgó árfolyamot tekintve.

A szektortársakhoz, azaz a lengyel TPSA-hoz és a cseh Telefonica O2-höz viszonyítva május óta egyértelműen alulteljesítővé vált a Magyar Telekom, ezért a portfólió-menedzsereknek a mostani zakó remek alkalmat jelent a visszatérésre a Magyar Telekom részvényeibe.

A gyorsjelentést megelőzően a negyedik mobilszolgáltatót övező aggodalom is fokozódott, főleg; mivel a társaság megvalósíthatósági tanulmánya 20-25%-os piaci részesedést irányzott elő. Véleményünk szerint az ügyfélszerzés az állami szférán kívül komoly nehézségeket tartogat, ezért arra számítunk, hogy ez a félelem idővel kiárazódik a papírból.

Néhány gondolat a gyorsjelentésről

A bevételek kismértékben meghaladták a várakozásokat, azonban az EBITDA, EBIT és a nettó profit sor a piaci konszenzus alsó határát súrolta. A vezetékes szolgáltatások bevételei tovább estek, amit a növekvő TV-és IT bevételek sem tudtak ellensúlyozni. Az energia szegmens bővülése továbbra is kedvezően alakul – bár ki kell emelnünk a bázisérték alacsony voltát. A montenegrói és macedón leány gyengébb teljesítményét a gyenge forint kompenzálni tudta.

A cash-flow értéke pozitív tartományba fordult a negyedév során az első negyedévi -15 milliárd forintról. A SEC/DOJ megállapodáshoz kötődő céltartalék-képzés (22 milliárd forint) és a magyar 900MHZ-es spektrum licencdíj (11 milliárd forint) nyomást gyakorolt a beruházások szintjére az első három hónapjában.

A menedzsment év végére megfogalmazott prognózisaiban 2%-os bevétel csökkenés, a beruházások szinten tartása, valamint az EBITDA 4-6%-os csökkenése szerepelt.