Júniusban csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az Európai Unióban – közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Júniusban a 17 tagú euróövezetben 0,5 százalékkal, a 27 tagú Európai Unióban pedig 0,8 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest. Májusban a havi csökkenés mértéke szintén 0,5 százalék volt az euróövezetben és 0,7 százalék az EU-ban.

A tavaly júniusival összevetve az idén júniusban az euróövezetben 1,8 százalékkal, az EU-ban pedig 1,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Havi összevetésben szinte minden uniós tagállamban – ahonnan adatok állnak rendelkezésre – csökkentek a termelői árak júniusban. A kivétel Ciprus és Lettország volt 0,4, illetve 0,3 százalékos növekedéssel. Máltán és Szlovéniában nem változtak a termelői árak. A legnagyobb csökkenés az Egyesült Királyságban (-1,9 százalék), Görögországban (-1,8 százalék), Dániában (-1,3 százalék), valamint Hollandiában (-1,2 százalék) volt.

Éves összevetésben júniusban a legnagyobb mértékben Cipruson (8,8 százalék), Magyarországon (6,9 százalék) és Litvániában (4,9 százalék) emelkedtek a termelői árak. A legalacsonyabb növekedési ütemet az Egyesült Királyságban (0,1 százalék), Ausztriában (0,2 százalék) és Máltán (0,6 százalék) regisztrálták. Svédországban és Dániában pedig 0,4, illetve 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak.