A szakértők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten.

A szakértők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten. Az amerikai kormányzat energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán azt közölte, hogy az olajtartalék 6,5 millió hordóval lett kevesebb a július 27-éig tartó héten az egy héttel korábbihoz képest, míg az elemzők jóval szerényebb, 1,1 millió hordós csökkenést vártak.

A benzintartalék 2,2 millió hordóval esett vissza. A szakértők 0,7 millió hordónyi növekedésre számítottak. A feldolgozott olajtermékek készletállománya 1 millió hordóval csökkent, a szakértők 1,2 millió hordónyi növekedést vártak.

Közvetlenül az adat ismertetése előtt a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 58 cent emelkedéssel 88,64 dolláron állt. Mintegy 15 perccel később a WTI-t 88,76 dolláron jegyezték, ami 70 cent növekedés a keddi záró értékhez képest.

Egy héttel korábban az olajtartalék 2,72 millió hordóval nőtt, a benzintartalék 4,13 millió hordóval emelkedett, a feldolgozott olajtermékek készletállománya 1,71 millió hordóval bővült.