Apró nyaralásokkal tarkítva, de ígéretemnek megfelelően folytatom a sorozatot. A második rész a ködös Albion kínálta lehetőségekről szól, hol rövidebben, hol hosszabban.

Kétféle cégalapítás lehetséges Angliában, az egyik az offshore. Divatosabban holdingnak hívják, ügyvédi irodától függően 4-5000 font körüli alapítási költséggel bír.

Két dologra alkalmas tökéletes módon:

1. A cégünk látható módon Angliába legyen bejegyezve, így presztízst adjon számunkra, illetve ügyfelei, partnerei számára.

2. Igen nagyon kedvező adózási feltételekkel lehessen a nyereséget személyi jövedelemmé tenni (természetesen abban az esetben, ha az év felét plusz egy napot igazoltan Angliában töltünk).

Nem kívánok átcsapni offshore tanácsadóba, sőt, adótanácsokat sem szeretnék a blogban osztogatni, így ezt a témát a magam részéről ezzel a bekezdéssel le is tudtam.

Ami mindig sokkal érdekesebb, az a valódi tevékenységvégzéshez kapcsolódó cégalapítás. Nos, akkor nézzük a saját esetemet. Hatalmas lelkesedéssel érkeztem Londonba, valahogy bennem mindig is az angol kékvér és elegancia keveredése mély tiszteletet ébresztett az angolok irányába. Hát, be kell vallanom őszintén, hogy ez nem tartott túl sokáig.

A cég megalapítása nem különösebben nagy probléma, szinte bármelyik ügyvédi iroda, előre leegyeztetett időpontban, gyakorlatilag ott a helyszínen elvégzi. A költsége nagyságrendileg 2000-5000 font, cégformától és ügyvédi irodától függően. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy hatalmas különbségeket éltem meg ügyvédi irodák üzleti szemlélete között, legnagyobb meglepődésemre Londonban is felütötte fejét a lehúzós ügyvédi gyakorlat. Hogy ez a sok külföldi megjelenése miatt, vagy a kevesebb ügyfél okán van-e, nem tudom, de mindenesetre az angol gentelman álmaimat ezer apró darabra törték az ügyvédek.

A cégalapítást követően jött a vesszőfutás, méghozzá az adószám megszerzése és a bankszámla megnyitása szempontjából. Az adószám megszerzésében segítséget tud nyújtani az ügyvédi iroda, vagy a Company House (Angliában egy nagy központi cégbíróság van). Ez utóbbi honlapja bámulatosan felhasználóbarát, MINDEN esetre előre kidolgozott, macroval programozott word és/vagy pdf dokumentumok, amik online kitölthetőek, előre definiált válaszokkal, stb. Én a magam részéről még soha nem láttam ehhez fogható színvonalat egyetlen országban sem!

A nagy csattanó a bankszámla nyitása. Ugyanis a válság óta az angol bankok átmentek extra kockázat kerülőbe, és ennek első megnyilvánulása, hogy nagyon sok szigorítás mellett hajlandóak csak számlát nyitni (ami nem túl értelmes, tekintettel arra, hogy ez egy sima folyószámla, hitel- vagy más szolgáltatás nélkül). Külföldiként kellenek villanyszámlák, útlevél hiteles másolata, erkölcsi bizonyítvány, az angol céggel folytatott munkaviszony igazolása, és még számos apró finomság, majd egy kockázatbírálat követi mindezt, aminek a végén vagy megnyitják a számlát, vagy nem. Érdemes megjegyezni, hogy nem központi elbírálás van sok fiókban, ezért ha azonos bank egyik fiókjában elutasítanak, abszolút életszerű, hogy három sarokkal odébb befogadja a számlakérelmet ugyanazon bank.

Amennyiben sikeres a számlanyitás, akkor viszont kisebb csodákat élhetünk meg. Ingyenes havi szemináriumok kezdő vállalkozók számára, hogyan végezhetik saját szakmájukat sikeresen, hogyan támogassák marketinggel, stb., plusz több helyen ingyenes cash-flow programot is adnak, ami összeköthető a szintén ingyenes utalási programmal, így téve átláthatóvá a kiállított számlák – beérkezett összegek pillanatnyi állapotát, egy gombnyomással, de számos más funkció is elérhető a programban (havi költségvetés készítése és kontrollálása, stb.).

A legtipikusabb mondat Angliát tekintve talán a következő volt: “Mi mindenkiről feltételezzük, hogy a jog szerint jár el. Miért tenne másként?”. Több energiát igényel a cégalapítás a magyar procedúránál, azonban a sikeres befejezését követően egy teljesen más világban találja magát a vállalkozó, ahol megkérik, ha elfelejt beküldeni egy bevallást, ahol az ÁFA visszatérítés idejének húzása helyett az adóhatóság felhívja a figyelmét, ha nem igényelt vissza olyan adó-visszatérítést, ami jár a számára, és ahol nem utolsó sorban azért mégiscsak akadnak még szép számmal gentleman-ek…

Cégalapítás és működtetés 1. rész – Monaco