Az Egyesült Arab Emírségek mesterséges intelligenciáért felelős államtitkára szerint új törvényeket kellene alkotni annak megakadályozására, hogy az emberek “gyilkosságot” kövessenek el a metaverzumban.

A metaverzumon egy olyan virtuális világot értünk, ahol az emberek egy avatar segítségével élhetnek, dolgozhatnak és játszhatnak. Valójában még nem létezik, de a technológiai cégek dollármilliárdokat fektetnek a technológia fejlesztésébe. A fejlesztésével kapcsolatban azonban számos biztonsági aggály merül fel. Omar Sultan Al Olama szerdán a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon felszólalva azt mondta, hogy a megvalósuló metaverzum realisztikus jellege miatt az embereket olyan módon lehet terrorizálni, ami jelenleg nem lehetséges.

“Ha küldök neked egy szöveget a WhatsAppon, az szöveges üzenet, ugye?” – mondta Al Olama. “Lehet, hogy terrorizál téged, de bizonyos mértékig nem fog olyan emlékeket létrehozni, hogy PTSD (poszttraumás stressz szindróma) alakuljon ki belőle” De ha belépek a metaverzumba, és ez egy reális világ, amiről a jövőben beszélünk, és tényleg megöllek, és te látod… az tényleg egy bizonyos végletbe visz, ahol agresszívan kell érvényt szerezni az egész világon, mert mindenki egyetért abban, hogy bizonyos dolgok elfogadhatatlanok” – tette hozzá.

Al Olama sürgette a Nemzetközi Távközlési Uniót, az ENSZ információs és kommunikációs technológiákra szakosodott ügynökségét, hogy folytasson megbeszélést a metaverzumra vonatkozó nemzetközi biztonsági előírások meghatározásáról, amelyeket az embereknek be kell tartaniuk, függetlenül attól, hogy hol élnek. Az interneten például léteznek olyan közös szabványok, amelyek megakadályozzák az olyan dolgokat, mint a kábítószer-kereskedelem és a gyermekpornográfia. Al Olama szerint az egyik metaverzum platformról a másikra való átjárást is lehetővé kell tenni. “Tehát ha a Meta fejleszt valamit, a Magic Leap pedig egy másikat… valamiféle átjárhatóságnak kell lennie közöttük”.

Chris Cox, a Meta (korábban Facebook) termékigazgatója ugyanezen a panelbeszélgetésen elmondta, hogy a világnak nemzetközi szabványokra van szüksége, ha a metaversenyről van szó. “Valószínűleg lesz valami olyan, mint a filmekre, zenékre és más típusú tartalmakra vonatkozó minősítési rendszer, hogy a szülők vagy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra a környezetre, ahová belépnek” – mondta Cox. A metaverzum pénzzé tételével kapcsolatban Cox elmondta, hogy a Meta várhatóan hirdetéseken keresztül fog bevételt generálni a metaverzumban. “Ha ingyenes szolgáltatásokat akarunk méretarányosan, akkor a reklám lesz a természetes üzleti modell, ahogyan a nyomtatás óta” – mondta.

Philip Rosedale, a Second Life virtuális világ platform alapítója azonban ugyanezen a panelbeszélgetésen azt mondta, hogy a metaversenynek reklámmentesnek kell lennie. “Ha ezeket a (hirdetési) modelleket, amelyek arra épülnek, hogy előrejelzéseket készítenek arról, hogy mit akarsz, és dolgokat javasolnak neked, és bizonyos esetekben, úgy gondolom, manipulálják a viselkedésedet…. Szerintem ez szörnyű kockázatot jelent” – mondta. Rosedale hozzátette: “A modell, amelynek a metaverzumban működnie kell, véleményem szerint inkább egy tranzakciós vagy díjfizetési modell, mint egy hirdetési modell”. Ez digitális áruk és előfizetések vásárlását jelentené.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/25/metaverse-murders-need-to-be-policed-says-uae-tech-minister.html