Az Európai Unió országai pénteken megállapodtak abban, hogy sürgősségi adókat vetnek ki az energiaipari cégek váratlan nyereségére, és megkezdték a tárgyalásokat az európai energiaválság megoldására irányuló következő lépésükről – esetleg a gázárplafon bevezetéséről.

Az EU 27 tagállamának miniszterei pénteken Brüsszelben találkoztak, ahol jóváhagyták a hónap elején javasolt intézkedéseket, amelyek célja a rekordmagas inflációt gerjesztő és recesszióval fenyegető energiaár-emelkedés megfékezése. A csomag tartalmazza a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatok idei vagy jövő évi többletnyereségének megadóztatását, az alacsony költségű energiatermelőknek a villamosenergia-árak emelkedéséből származó többletbevételére kivetett másik adót, valamint a villamosenergia-felhasználás kötelező 5%-os csökkentését a csúcsidőszakokban.

A megállapodás megkötése után az országok péntek reggel megkezdték a tárgyalásokat az EU következő lépéseiről az árválság megfékezése érdekében, amelyet sok ország széles körű gázárplafonként kíván megvalósítani, bár mások – különösen Németország – továbbra is ellenzik ezt. “Mindezek az ideiglenes intézkedések nagyon jók, de ahhoz, hogy megoldást találjunk a polgárok megsegítésére ebben az energiaválságban, szükségünk van a gázár felső határára” – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter, amikor megérkezett a pénteki találkozóra.

Tizenöt ország, köztük Franciaország, Olaszország és Lengyelország a héten arra kérte Brüsszelt, hogy az infláció megfékezése érdekében javasoljon árplafont minden nagykereskedelmi gázügyletre. A plafont olyan szinten kell megállapítani, amely “elég magas és rugalmas ahhoz, hogy Európa képes legyen a szükséges források bevonására” – áll Belgium, Görögország, Lengyelország és Olaszország javaslatukat magyarázó feljegyzésében, amelyet a Reuters csütörtökön látott. Az országok vitatták a Bizottság azon állítását, hogy egy széles körű gázárplafon “jelentős pénzügyi forrásokat” igényelne a sürgősségi gázvásárlások finanszírozásához, ha a piaci árak átlépnék az uniós plafont.

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter szerint mindössze 2 milliárd euróra (1,96 milliárd dollár) lenne szükség, mivel az európai import nagy része hosszú távú szerződések alapján történik, vagy csővezetéken érkezik, és nincs könnyű alternatív vevő. Ez töredéke lenne annak a 140 milliárd eurónak, amelyet az EU az energiavállalatokra kivetett váratlan nyereségadóval kíván bevonni. Németország, Ausztria, Hollandia és mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy a széles körű gázárplafonok miatt az országoknak nehézséget okozhat a gázvásárlás, ha nem tudnak versenyezni a vevőkkel az árversenyző globális piacokon.

Az egyik uniós ország diplomatája szerint az elképzelés “kockázatot jelent az ellátás biztonságára”, mivel Európa a télre szűkös energiaellátással néz, miután Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázáramlást, megtorlásul a Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciókra. Az Európai Bizottság is kételyeket fogalmazott meg, és azt javasolta, hogy az EU inkább szűkebb körű árplafonokat vezessen be, amelyek kizárólag az orosz gázra, vagy kifejezetten az energiatermelésre használt gázra vonatkoznának. “Az összes orosz gázra vonatkozóan árplafont kell felajánlanunk” – mondta Kadri Simson, az EU energiapolitikai vezetője.

Brüsszel a hónap elején már felvetette ezt az ötletet, de a közép- és kelet-európai országok ellenállásába ütközött, mivel attól tartottak, hogy Moszkva megtorlásként leállítja a még hozzájuk szállított gázmennyiséget. Az uniós szintű intézkedések bevezetésével Brüsszel azt reméli, hogy átfedheti a kormányok energiaügyi válsággal kapcsolatos eltérő nemzeti megközelítéseit, amelyek során a gazdagabb uniós országok messze felülmúlták a szegényebbeket a gyengélkedő vállalatoknak és a számlákkal küzdő fogyasztóknak nyújtott készpénzosztásban.

Németország, Európa legnagyobb gazdasága csütörtökön egy 200 milliárd eurós csomagot terjesztett elő az energiaköltségek emelkedésének kezelésére, beleértve a gázárféket is. Claude Turmes luxemburgi energiaügyi miniszter sürgette Brüsszelt, hogy változtassa meg az uniós állami támogatási szabályokat, hogy megállítsa az országok közötti “őrült” kiadási versenyt. “Ez a következő határ, hogy nagyobb szolidaritást érjünk el, és véget vessünk ennek a belharcnak” – mondta Turmes.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/30/eu-countries-approve-energy-windfall-levies-turn-to-gas-price-cap.html