A Ryanair, Európa legnagyobb utasszámú légitársaságának vezérigazgatója szerint a szuperolcsó repülőjegyek kora lejárt.

“Nem hiszem, hogy többé lesznek 10 eurós járatok, mert az ukrajnai orosz invázió következtében az olajárak jelentősen megemelkedtek” – mondta Michael O’Leary csütörtökön. A Ryanair átlagos viteldíja tavaly 40 euró volt, de O’Leary szerint ezt most emelni kell. “Úgy gondoljuk, hogy a 40 eurónak a következő öt évben 50 euró felé kell emelkednie” – mondta. A Ryanair az alacsony árú villámértékesítéseiről ismert, de O’Leary szerint ezek az árak a jelenlegi helyzetben már fenntarthatatlannak tűnnek. “Kétségtelen, hogy a piac alsó szegmensében, az igazán olcsó akciós áraink, az egy eurós, a 99 centes, sőt a 9,99-es viteldíjak, szerintem a következő években már nem fognak ilyen árakat látni”.

A Ryanair azonban nem tervezi az árak emelését a teljes kínálatában. “A Ryanair továbbra is több millió ülőhelyet kínál majd 19,99, 24,99 és 29,99-es áron” – mondta O’Leary. “Ez most még mindig töredéke lesz annak a magas viteldíjnak, amit más versenytársaink kérnek”. John Strickland, a JLS Consulting igazgatója szerint a hír nem jelenti a jelenleg ismert költségvetési repülés szélesebb körű megszűnését. “A relatív árszint szerényen változhat a viteldíjak vezetése miatt, de mivel a légitársaságok, különösen a fapados légitársaságok egyre több bevételt generálnak a járulékos (nem jegyáras) forrásokból, továbbra is alacsony árral csábíthatják a foglalásokat, miközben maximalizálják ezeket az egyéb lehetőségeket” – mondta.

A légitársaság közölte, hogy jelenleg a szokásos üzletmenetet folytatja, és “nem tervezi az utasszámok korlátozását” a repülőterek és a fuvarozók számára kaotikus néhány hónapban. A légitársaságok, köztük a BA, az easyJet, a Lufthansa és a KLM a sztrájkok és a munkaerőhiány miatt módosították menetrendjüket. O’Leary jegyre vonatkozó megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Ryanair a júniusi negyedévre vonatkozó nyereségről számolt be, amely meghaladta a becsléseket. A Ryanair óvatosan közelít, mondta Neil Sorahan pénzügyi igazgató júliusban. “Továbbra is óvatosak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi történhet Ukrajnával. Ha a helyzet Ukrajnán belül marad, akkor úgy gondolom, hogy Közép- és Kelet-Európa továbbra is erőteljes könyvelést fog mutatni az év hátralévő részében” – mondta Sorahan. “De sok az ismeretlen, az árak nagyon változékonyak, és úgy gondolom, helyes, ha óvatosak vagyunk.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/11/no-more-10-flights-budget-ryanair-says-fares-will-have-to-rise.html