Az év első négy hónapjában jelentősen megnövekedett a kereslet a Tesla Model 3 autók iránt, így már nem a Nissan Leaf a legnépszerűbb tisztán elektromos hajtású autó a szigetországban.

Idén olyannyira megnövekedett a kereslet a Tesla Model 3 nevű elektromos autók iránt Nagy-Britanniában, hogy a legnépszerűbb elektromos autó címét is átvette. 2021 januárja és áprilisa közt a Tesla Model 3 uralta a brit EV piac 18.2 százalékát.

Matthias Schmidt autóipari elemző számításai szerint a brit utakon futó Tesla Model 3-ak száma megelőzte a mindeddig legnépszerűbbnek számító tisztán elektromos hajtású autó, a Nissan Leaf-ek számát. Az Egyesült Királyságban idén április végéig már 39 900 darab Tesla Model 3-at helyeztek forgalomba, szemben a 38 900 darab Nissan Leaf-el. Sok Leaf modell egyébként a helyi, sunderland-i gyárban készül.

Áprilisban ugyan kissé csökkent a Model 3-ak iránti kereslet és a Mitsubishi Outlander nevű plug-in hibridjéből többet adtak, mint a Teslából. Ha minden a Tesla tervei szerint halad, akkor az elkövetkező hónapok során a Model 3 nem csak a tisztán elektromos hajtású autók között lesz piacvezető, hanem globálisan is.

Az elektromos autók iránti kereslet rohamosan növekszik a legtöbb fejlett országban, miután az autógyártóknak egyre szigorúbb szabályozásoknak kell megfelelniük. Nagy-Britannia a jelenlegi tervek szerint 2030-tól betiltaná az új, kizárólag benzin vagy dízel motorokkal szerelt autók forgalmazását, míg 2035 után a hibridek is hasonló sorsa jutnának.

A New AutoMotive szerint 2021 májusáig 232 000 darab elektromos autót adtak el az Egyesült Királyságban, ami tízszeres növekedést jelent az elmúlt öt év alatt. Az elektromos autók a májusi összértékesítés mindössze 8.4 százalékát tették ki, derült ki a Society of Motor Manufacturers and Traders által nemrégiben közzétett adatokból.

Schmidt szerint a Tesla Model 3 sokáig a legnépszerűbb elektromos autó maradhat Angliában, részben a Tesla szűk termékpalettája miatt is. A Tesla Model Y viszont 2022 után gyorsan letaszíthatja a trónról a kistestvérét. „A Model 3 volt a legkeresettebb prémium szedán a világon, a Model Y jó úton halad, hogy világszerte a legkeresettebb járművé váljon.” mondta korábban Elon Musk a Tesla vezérigazgatója.

2020-ban globálisan Amerika volt a legnagyobb EV eladó, azonban Nyugat-Európában a Volkswagen-csoport és a Stellantis-csoport is több elektromos autót adott el, mint a Tesla.

Ben Nelmes, a New AutoMotive vezetője elmondta, hogy a Tesla Model 3 elterjedése arra kényszerítette a többi autógyártót, hogy gyorsítsák fel a saját elektromos modelljeik bevezetését. „A Tesla Model 3 a nulláról gyorsan piacvezetővé vált, ezáltal felhívta a többi autógyártó figyelmét az elektromos járművekben rejlő lehetőségekre.” Ennek eredményeként a gyártók egyre több elektromos modell dobnak piacra.

Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint 100 elektromos modell vásárolható meg és még legalább 35 modellt terveznek piacra dobni idén.

Melyek a legnépszerűbb elektromos autók más európai országokban?

Forrás: https://www.theguardian.com/

Olaszország: Az olaszok régóta ismertek a kis városi autók iránti szeretetükről. Ez alapján talán nem annyira meglepő, hogy a saját gyártású elektromos Fiat 500 bizonyult a legkapósabbnak.

Németország: A Volkswagen, a világ legnagyobb autógyártója, komoly erőfeszítéseket tesz, hogy az élen maradjon hazája elektromos autó piacán.

Franciaország: A Tesla a két népszerű hazai gyártó modellje közé szorult, innét próbálna kitörni az elkövetkezendő hónapokban.

Norvégia: Norvégia az egyetlen olyan ország a világon, ahol az elektromos autók értékesítési száma meghaladja a belső égésű motorokkal szerelt társaikét.