A kínai luxusautógyártó először Dániában kezdett el terjeszkedni, a tervek szerint még idén decemberben megjelennek az első Hongqi E-HS9 modellek a dán utakon.

A Hongqi egy 1958-as alapítású, kínai luxusautó-gyártó, a köztudatban legtöbbször a „kínai Rolls-Royce” névvel azonosítják. A gyártó legújabb modellje, a Hongqi E-HS9 nevű luxus SUV iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A kínai FAW-csoport tulajdonában álló vállalat tavaly 200 ezer darab autót értékesített Kínában. A társaság 2018-ban kérte fel azt a bizonyos Giles Taylor-t az E-HS9 luxus EV SUV projekt vezetésére, akinek a keze alatt megszületett korábban a Rolls-Royce első luxus SUV-ja, a Cullinan. Taylor a Rolls-Royce Phantom tervezésében is aktívan részt vett. A Hongqi már elkezdett terjeszkedni Európában is, Dániában már kapható az E-HS9, a legelső modelleket várhatóan még idén decemberben elkezdik leszállítani újdonsült dán tulajdonosaiknak.

Kétségtelenül van némi hasonlóság a Cullinan és az E-HS9 között.

A tervek szerint az elkövetkező időszakban további európai országokban is terjeszkednének, ezáltal a német prémium szegmens potenciálisan komoly vetélytársat kaphat a Hongqi E-HS9 személyében. A luxus EV SUV listaára 88 ezer euró környékén indul. A több mint 5 méter hosszú luxus SUV csúcsverziója akár 690 kilométert is képes megtenni egyetlen töltéssel, ezen kivitel azonban csak 2022-ben érkezik meg Dániába.

A Hongqi stratégiája szerint kezdetben Északnyugat-Európában az E-HS9 modellel megismertetnék a potenciális vásárlókkal a Hongqi márkát, majd idővel további kis és közepes méretű SUV-okat és szedánokat is piacra dobnának. A FAW-csoport szeretné felpörgetni a Hongqi eladási számait, a tervek szerint 2022-ben 400 ezer, 2025-ben pedig 600 ezer autót értékesítenének. Az évtized végére évi 800 ezer és 1 millió darab közé várják az eladott járművek számát.

Jelenleg ezek a modellek kaphatóak Kínában, https://www.hongqi-auto.com/

A kínai tőzsdén jegyzett FAW-csoport részvényei 0.48 százalékos mínuszban zárták a pénteki kereskedési napot. Tavaly ősz óta csökkenő trend azonosítható a részvény árfolyamában, idén 11.22 százalékos mínuszban van a papír.

Pénteken a világ tőzsdéin negatív hangulat uralkodott, miután a Dél-afrikai Köztársaságban azonosították a koronavírus egy új variánsát. A B.1.1.529 nevű variánsnak 32 mutációját azonosították.

Forrás: Autocar