A mai aranyvélemény a napi sodrástól higgadtabban áttekinti a mélyben rejtőző gazdasági folyamatokat és utal arra, hogy tendeciáját tekintve, mire számítsunk.

Az euró, az arany és az olaj nyerők ezen a héten, mivel a FED elmúlt kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét ezen a héten tették közzé. Ez nélkülözte a központi bankok zavaros szóhasználatát. A FED szövege végül egy erős jelzés, hogy új lépésekre készül, hogy segítse a gazdasági visszaemelkedést, kimondva, hogy ösztönzés látszik szükségesnek, elég hamar, ha a gazdaság nem mutat egyértelműen erősebb növekedést.

A jegyzőkönyv a július 31- augusztus 1-i kamatdöntő ülésről készült, és láthatóan sok tag úgy érzi, hogy további segítség, pénzügyi alkalmazkodás szükséges, kivéve, ha a gazdaság magától is egyértelmű javulást mutatna.

Milyen alkalmazkodás lehet ez? Valószínűleg nem gondolhatják, hogy az Operation Twist (kötvénycsere a hosszú és a rövidtávú kötvények között), amely programot év végéig meghosszabbították, komolyan működhet. Vagy mégis ezt a semmi programot akarják fejleszteni? Nos persze ez is lehetséges. Amerikában elterjedt történet, hogy Ben Bernanke egy parlamenti képviselőkkel együtt tartott vacsorán állítólag kijelentette, hogy soha többet nem fogja kimondani azt a két szót, hogy “quantitative easing” (pénzügyi könnyítési csomag). Tehát ha egy újabb csomag jön mégis, azt miképpen fogják nevezni? Minden központi banki programmal tovább haladnak azon az úton, amit Japán már megtett. Azonban ők a jegyzőkönyv szövege szerint meg vannak arról győződve, hogy ez a gazdaság által igényelt eszköz…

A chicagoi FED elnöke, Charles Evans kijelentette: ” Nekem nem kell több adatot látnom ahhoz, hogy tudjam, hogy több pénzügyi alkalmazkodásra van szükség. Bizonyára bárkinek tapsolnék, aki lépéseket tesz a világgazdaság megerősítésére, beleértve Kínát is.” Kína bevonása a gondolatsorba azért nyilvánvaló, mert ott magasabb kamatok és ténylegesen fennálló pénzügyi szabályozók körében a központi bank tényleg rendelkezik valós eszközökkel egy pénzügyi alkalmazkodáshoz, míg az USÁ-ban a nulla százalékos kamat miatt csupán valamilyen új pénzteremtés jöhet szóba. Így a FED egy olyan lehetőséget húz elő, hogy rámutathat Kínára, mondván, ami jó Kínának, az jó nekünk is.

Pillantsunk a HSBC bank által kidolgozott kínai feldolgozóipari indexre. Emlékezzünk, a HSBC is kiszámítja, továbbá a kínai kormányhivatal egy másikat számol. A HSBC általában rosszabb adatot mutat ki (a politikai diktatúrák rendre csalnak a statisztikával).

Most a HSBC 47,8-nál tart az előző havi 49,3-hoz képest, ami lényeges lassulást mutat. A kínai központi banknak azonban vannak eszközei és szinte elképzelhetetlenül nagy pénzügyi tartalékkal vághat bármilyen élénkítésbe.

Ha az euró, arany és kőolaj értékemelkedésére nézünk, minden felfelé mozgó érték tulajdonképpen egy – egy három hete bejelentett nyilatkozaton alapul. Ilyen a piaci hangulat, mindig előre néz, és a mai napon úgy kereskedik, ahogy a jövőt gondolja, így azonban a leszálló ág kockázata a növekedéssel párhuzamosan egyre növekszik, például, ha a FED nem képes politikailag vállalni, hogy Obama jelenlegi elnök újraválasztását segíti egy pénzügyi könnyítési csomaggal.

Vajon miért szárnyal mostanában az euró, amikor a feldolgozóipari index immár hetedik hónapja 50-es érték alatt maradt, és a gazdaság egésze recesszió szélén egyensúlyoz? Ez a mutató 46,5-ről 46,6-ra emelkedett júliusra, amit csak “mikroszkóppal” lehet érzékelni, legjobb esetben. Nem a valós eurózóna gazdasági statisztikák a mértékadóak. Az euró a világban a dollárhelyettesítő devizájává vált. Amennyiben dollárt eladnak – mert a központi banktól pénzmennyiségi növelésre számítanak, a gazdaság fundamentumaitól függetlenül értékesebbé válik az euró.

Némi szelet összegyűjtöttek az arany vitorlái is, de a nagy szelet az említett FED jegyzőkönyv biztosította a sárga fémnek is. Négyhavi csúcspontjára jutott, és a saját 200 napos mozgóátlagát is átlépte. Ez megkönnyít egy további erősödési menetet, azonban ismételten hangsúlyozom, hogy az egész pillanatok alatt elszállhat, ha a FED – bármilyen meggondolásból – mégsem indít be pénzügyi alkalmazkodási vagy ösztönzési programot, mivel az arany fundamentumai, a megjelent aranystatisztikák alapján inkább további lejtmenetet indokolnának.

A 200 napos mozgóátlag az arany hagyománya szerint alapvető iránymutatással rendelkezik. Március óta ezen szint alatt kereskedték, most 1641-es szinten áll, míg a napi ár 1665, vajon biztonságosnak tarthatjuk-e a mindössze 23 dolláros felülkerekedést? Az irány jó, mert a rémült shortosok jó pár pozíciót, jelentős bukóval lezárhattak a héten.

A kőolaj WTI most éppen 95,97, ami egydolláros (1,04%-os) mai csökkenés, azonban jócskán megemelkedett a rally előtti 89 dolláros szinthez képest.

Az arany és a kőolaj a dollár elleni eszköz. Ha ezt végiggondojuk, könnyen 100 dollár feletti olajár zárást is láthatunk, különösen, ha az iráni- izraeli- Usa konfliktus nem jut nyugvópontra.

Ne felejtsük az ezüstöt, a magányos vadász lovát! Most újra 30 dolláros szintre lépett. Az elmúlt 11 hétből 7-ben az ezüst túlteljesítette az aranyat, és most is dinamikus maradt.

Egyre többet hallani a fiskális szakadékról, amely 2013 első felére példás recessziót hozhat az USA részére, ha az évekkel ezelőtt, még Bush elnök idején törvénybe iktatott adókedvezmények kifutnak és 1 200 milliárd dolláros kiadások közötti megszorítás lép életbe (20 évre elosztva).

Mint ismert, a jelenlegi válság lényege a kereslet hiánya. Ha ekkora keresletet kiiktatnak, az számos vállalkozás létét kérdőjelezi meg, akik erre csak elbocsátásokkal és kiadásaik megszorításával reagálhatnak, így a válságot nemcsak újratermelik, hanem mélyítik is. A költségvetési szakadék kivédhető lenne a két nagy párt közös elhatározásával, azonban az elnökválasztás idején, és különösen utána, erre rendkívül csekély esély mutatkozik.

A pénzügyi szakadék vagy adó-armageddon lényegesen sérti tehát a gazdaság érdekeit, és a munkanélküliségi rátát biztosan 9,1 % fölé emeli 2013 végére.

A polgárok szeretik az adócsökkentést. Külföldről betekintve tényleg az lehet a vélemény, hogy az USA jelenleg nem engedheti meg magának az adócsökkentés luxusát. Igazából az adócsökkentés eltörlésével sem változna lényegesen az USA adósságpozíciója, az a gyógyszer nem gyógyíthatja meg, azonban a mellékhatása, a gazdaság még mélyebbre süllyedése az egész világot tovább fertőzheti.

Végül is három dolog tehető az USA deficittel:

1.    Emelik az állami bevételeket- adóemelés – ez következik be 2013 újévére.

2.    Csökkentik a kiadásokat (ami tönkrevágja a reálgazdaságot)

3.    Hagyják a dollárt továbbra is leértékelődni, hogy olcsóbban fizessék vissza az adósságot (ez néz ki a legegyszerűbbnek, nemde?)

Az euró, arany és olaj triumvirátus jelenlegi erősödését én a fenti fundamentumokkal magyarázom, a már ismertetett szubjektív elemeken túlhaladva.

Ezek igazából rossz hírek, de ne öljük meg a rossz hír hozóját! A dollár leértékelődése azt jelenti, hogy az amerikai belföldi piacokon az import fogyasztási cikkek árai emelkednek, így a polgárok életszínvonala csökkenni fog, aminek hatása megegyezik az adóemelés hatásával. Hiába, ekkora adóssághegy elmozdítására nincs fájdalommentes megoldás.

Az arany áremelkedésén nem lehet meggazdagodni. Azonban a meglevő vagyon értékének megőrzésére igencsak alkalmas. Idén most hozza eddig a nyitóártól számított 6-7 %-os hozamot, amit a részvények nagy része és a komoly országok által kibocsátott államkötvények egyike sem biztosít. Mostanában visszanyerte a biztonsági tartalék szerepét, amit több ezer éve betölt. Eddig…