A hazai tejágazat helyzetének javítására eredetvédelmet kér az Európai Uniótól a Tej Terméktanács a magyar rögös túróra, az erre vonatkozó igényt a szaktárcával történt egyeztetést követően várhatóan szeptemberben vagy októberben nyújtják be – hangsúlyozta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Tej Terméktanács ügyvezetője kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: az eljárás hosszú bürokratikus folyamat, de végigviszik, mert tapasztalatok szerint az európai uniós oltalommal rendelkező termékek piaci pozíciója jelentősen javul. A terméktanács adatai szerint a hazai tejtermelés egyötödéből, mintegy 300 millió liter tejből készül túró, és ennek mintegy fele rögös túró.

Lukács László hangsúlyozta: Magyarországon a különleges technológiával előállított rögös túrónak történelmi hagyománya, hogy csak itt készítik. A hazai oltalomra vonatkozó kérést már benyújtották a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. Az ügyvezető igazgató utalt arra, hogy a rögös túró lenne az első olyan magyar tejtermék, amely uniós oltalmat kapna.

Az MTI kérdésére válaszolva Lukács László elmondta: a magyar rögös túró az európai uniós eredetvédelem során oltalom alatt álló földrajzi termék, vagy hagyományos különleges termék kategóriába kerülhetne. Az ügyvezető igazgató utalt arra, hogy támogatják az Agrármarketing Centrum (AMC) által valamennyi tejtermékek fogyasztására ösztönző “Utánpótlás kampányt”, de a rögös túró népszerűsítése a terméktanács saját őszi kampányában főszerephez jut.

A sajtótájékoztatón Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlen csoportja a táplálkozásnak, szerinte naponta fél liter tejre vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermékre mindenképpen szüksége van a szervezetnek.

A tejágazat helyzetével kapcsolatban Lukács László elmondta, hogy az elmúlt időszak kedvező volt, ami a tehénállomány növekedésében és a tejtermelés bővülésében nyilvánult meg, de az idén a második negyedévtől piaci árzuhanás kezdődött, a mostani aszályos időjárás pedig kilátástalan helyzetbe hozhatja a takarmányozás alakulását a tejágazat szempontjából.

A terméktanács adatai szerint Magyarországon a túrófogyasztás személyenként évi 4 kilogramm, az itthon megtermelt tej egyötödéből, azaz 300 millió literből állítják elő.