Két éven belül, fokozatos hitelbesorolási felminősítésekkel, újra befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország a BNP Paribas bank szerint.

A bank szerint a hitelminősítők több bizonyítékot akarnak látni arról, hogy az “unortodox” gazdaságpolitika és fiskális politika hosszabb távon is hatékony, valamint hogy nem lesznek újabb gazdaságpolitikai “meglepetések” a régebbiek után.

Ha a fenti követelmények teljesülnek, és tovább tart a gazdasági válságból való kilábalás 2014-ben, akkor jövőre már pozitívra módosíthatják az államadóssági besorolás kilátásait. Ez a felminősítés “előszobája”.

2015-ben már tényleges felminősítés jöhet, ha a gazdasági növekedés erős, a deficit pedig alacsony marad, és az infláció nem emelkedik hirtelen a 3 százalékos célszám fölé. A három nagy hitelminősítő közül a Standard and Poor’s elemzőinél “BB”, a Moody’s hitelminősítőnél “Ba1”, a Fitch Ratingsnél “BB+” besorolása van Magyarországnak. Az S&P és a Moody’s negatív kilátással még a besorolás romlását várja, a Fitch Ratings-nél már stabil a magyar besorolás.