EGy korábbi cikkünkben már említettünk több olyan tényezőt, amik negatívan befolyásolhatják a piacot. Ezek közül vizsgáljunk most meg kettőt, hogy hogyan alakultak azóta.

A növekedés túlszárnyalta az értéket

Hasonlítsuk össze a Russell 1000 növekedési részvényindexet a Russell 1000 értékalapú részvényindexel. Ha ezt megtesszük egy olyan hihetetlen chartot láthatunk magunk előtt, ami némi pánikra adhat okot. 

A 2000-es évek elején kidurrant lufi magával rántotta a Nasdaqot, és a teljes piacot egyaránt. Hihetetlen nagyságú P/E rátán forogtok az akkor igen túlárazott részvények, és mint később kiderült az ár, amin forogtak már rég elszakadt a valós belső értéküktől. Amint ez realizálódott mindenki meg akart szabadulni a részvényektől, és a hatalmas kínálat rászakadása a piacra összeomlasztotta a részvénypiacot.

Ma ugyanezt láthatjuk a grafikonon. A növekedési részvények sokkal magasabb arányban nőnek az értékalapú papíroknál, ez egyben azt is jelenti, hogy nagyrész spekuláció, és nem a Warren Buffett által preferált érték alapú befektetés miatt szöktek a magasba az árak. 

Majdnem kétszer annyit fizetnek a befektetők a hihetetlenül túlárazott részvényekért, mint alapvetően a belső értékük lenne, és ez egyre nagyobbra és nagyobbra fújja a buborékot.

Elsősorban ennek köszönhető, hogy az elemzők inkább medvepiacot látnak kialakulni újra, mivel a hype által felpumpált árak nem fedik le teljes mértékben a valóságot. 

Magas elemzői és befektetői elvárások

A folyamatosan emelkedő részvények mellett hasonló ütemben érkeztek a vállalatok rosszabbnál rosszabb eredményei, ami némi ellentmondásra ad okot. A COVID-19 miatt bekövetkezett változások tönkretették a különböző ellátási láncokat, és hosszabb távú adósságot halmoztak fel a vállalatoknál. Nem beszélve a kereslet drasztikus csökkenéséről, ami jelentős bevételkiesést jelentett az elmúlt negyedévekben.

A mélypont után az elemzők egyre szebbnek látták a jövőt, és elkezdték felértékelni a vállalatok jövőbeli teljesítményét. Elérkezett azonban az a pont, amikor az elvárások egyszerűen túl magasak lesznek, és amikor októberben eljön a harmadik negyedéves jelentési időszak, akkor valószínűleg ezek a várakozások nem lesznek beteljesülve, ami miatt újraárazódhatnak a részvények is.

Hiába voltak magasak az elvárások a nagyobb vállalatok nagyrészt túlteljesítették az elemzői várakozásokat, ami talán az első reménysugár lehet a hónapok óta a piacok fölött lévő felhők között. Tegnap a Tesla 0,5 milliárd dollárral, a Coca-Cola 0,3 milliárd dollárral, míg a múlt héten a JPM 1,7 milliárd dollárral múlta felül a bevételére várt értéket. A bankszektor jól teljesített, kivétel ezek közül a Bank of America, aki veszteséges negyedévet zárt.

Leginkább a Netflix teljesített alul, az árfolyam azonnal reagált is a fejleményekre after hoursban.

Ezek egyelőre csak egyedi estek, összességében nagyon erős vállalati jelentések érkeznek a Q3-ban, ami előre jelezheti a válságból való kilábalás kezdetét.