Kezdjük az alapokkal!

Ha vállalkozásindításon töröd a fejed, manapság sokkal nagyobb kihívásnak nézhetsz elébe, mint bármikor korábban. Kreatívnak kell lenned, hiszen egyre nehezebb olyan területet találni, aminek a piaca nem telített. Ugyanakkor jó hír, hogy akad pár szempont az indulás előtt, amiket ha lépésenként átgondolsz, akkor egy piacképes, fejlődő vállalkozást hozhatsz létre.

Mielőtt bármilyen elhamarkodott döntést hoznál, az alábbiakat mindenképpen érdemes átgondolnod, nehogy kellemetlen meglepetés érjen a folyamat során.

Mivel fog foglalkozni a vállalkozás?

Első lépésként alaposan át kell gondolod ezt a kérdést. Jól hangzik, hogy csináld azt, amit szeretsz, de valószínűleg ez ma már édeskevés egy versenyképes vállalkozás működtetéséhez. Jobban teszed, ha például egy kft. alapítása előtt utánajársz az aktuális piaci igényeknek, azaz megtudod, hogy egyáltalán lenne-e kereslet a termékedre vagy a szolgáltatásodra. Két kulcsszót érdemes szem előtt tartanod, amikor ezt vizsgálod: célközönség és niche.

Van célközönsége, piaca?

Ezt a kérdést könnyen megválaszolhatod, ha egy niche piacot célzol meg, azaz ha a réspiacra koncentrálsz. Ha sejted már, hogy mi lesz a tevékenységi köröd, akkor adj hozzá valamilyen egyedi tulajdonságot, mondhatni kuriózumot, amivel egy szűkebb réteget célzol majd meg. Ez a szűkebb réteg kevesebb ügyfelet, vagy vásárlót fog jelenteni, viszont ők bizonyosan hozzád fordulnak majd, mert csak nálad kapják meg ezt a kifejezetten nekik szóló terméket, vagy szolgáltatást. Így a célközönség is biztosított lesz majd számodra.

A lényeg tehát az, hogy ha találsz egy ilyen niche piacot, aminek az igényeit ki tudod elégíteni, akkor a vállalkozásod sikere szinte garantált.

Milyennek látod a megvalósult vállalkozást?

Ha kitaláltad, hogy mivel fogsz foglalkozni, akkor állj meg egy pillanatra, ne fuss egyből a lovak közé, hanem képzeld el a vállalkozásod jövőjét! Mit látsz magad előtt? Sikeres lehet a vállalkozásod? Fejlődőképes lehet? Olyan bevételed lehet, amilyennel számoltál? Biztos vagy benne, hogy ezzel akarsz foglalkozni? Ha a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor jöhet is a megvalósítás folyamata!

Fontos tudnivalók az induláshoz

1. Finanszírozási részletek kidolgozása

Ha jó vállalkozó szeretnél lenni, akkor már az elején tűzd ki a pénzügyi céljaidat, illetve légy tisztában azzal, hogy milyen kiadásaid lesznek az indulásnál! Készíts költségvetési tervet, matekolj, így reálisan láthatod majd, hogy valóban működhetnek-e az elképzeléseid. Ha kell, kérj szakértői segítséget – és nem utolsó sorban keríts egy jó könyvelőt.

2. Erőforrások és munkatársak

Ennek a két tényezőnek az elemzésénél egy kulcsfontosságú lépés kerül majd az előtérbe, mégpedig a cégforma kiválasztása. Vegyünk példának egy bt.-t és egy kft-t. Mindkettő beindításához szükséged lesz alaptőkére, azonban a kft. alapításánál ennek a minimumösszegét törvény határozza meg, 3 millió forintban. Bt. létesítéséhez legalább két személy szükséges, egy kft.-t azonban egyedül is megalapíthatsz.

Ebből is látszik, hogy jókora különbségek léteznek az egyes cégformák között, amiknek érdemes alaposabban utánajárnod, hogy a legelőnyösebb döntést hozhasd meg.

3. Marketing alkalmazása

Főleg a kisebb vállalkozások esnek bele még mindig abba a hibába, hogy nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget a marketingnek, pedig a mai, digitális rendszerekre épülő világban az online marketing lesz a legjobb fegyvered. Ennek segítségével viszonylag egyszerűen elérheted a potenciális ügyfeleket, tehát te ne sajnáld rá sem az időt, sem a kiadásokat.

4. Jogi kérdések

A jog egy érzékeny terület, amit ha félvállról veszel, akkor érhetnek kellemetlen meglepetések. Egyéni vállalkozás esetében könnyebb dolgod lehet, de ha maradunk a bt.- és a kft.-alapítás példájánál, akkor tanácsosabb egy ügyvéd tudására támaszkodnod. Ez főként akkor igaz, ha nem egyedüli tulajdonosa leszel a vállalkozásodnak, hiszen akkor a szavazati és egyéb kérdések is felmerülhetnek.

Az indítás után kezdődik a java

Ezzel a kijelentéssel nem elriasztani akarunk, inkább ösztönözni és felkészíteni a saját üzlettel járó kötelezettségekre! Egy vállalkozás folyamatos építést, törődést igényel, így hát ilyen, és ehhez hasonló kihívásokkal szembesülhetsz majd az első 1-2 évben:

  •  
  • valószínűleg többet kell majd dolgoznod, mint eddig bármikor korábban
  • kevesebb időd marad a hobbidra, családodra, pihenésre
  • folyamatosan fejleszteni, építeni kell majd a vállalkozásod
  • rendszeresek lesznek a nem tervezett kiadások
  • nagy lesz rajtad a nyomás az állandó döntéshozatalok miatt.

Azonban, ha ezekre a nehézségekre ösztönző kihívásként és nem teherként tekintesz, akkor nyert ügyed van.

Egy ütős niche-el, a jogi és pénzügyi kérdések kordában tartásával, a rendszeres marketinggel, valamint egy nagy adag kitartással szinte gyerekjáték lesz egy versenyképes és kiegyensúlyozott vállalkozást építened. Végeredményben pedig élvezheted majd a szabadabb életstílust, az önállóságot, és 1-1 sikered után büszkén tekinthetsz majd magadra és az elért eredményeidre.