Hullámzás a DAX piacán, elképesztő irányváltásokkal-szokjunk hozzá?

A koronavírus megjelenése már több, mint egy éve történt, a piacok számára azonban érthető okokból 2021 januárjának végén is a világjárvány a legfontosabb téma. Emelkedő-csökkenő fertőzésszámok, gyorsuló-lassuló oltási ütem, kinyitó-bezárkózó országok; ezek mentén kell megtalálnia a jó utat a kereskedőknek. Az utóbbi napokban azonban az elmúlt néhány hónapnál kicsit gyorsabb irányváltásokat vehettünk észre a vírussal kapcsolatos hírekre egyébként is különösen érzékeny német tőzsdeindexnél. Hogyan is zajlott ez, és mire enged következtetni?

Egyszer fent, egyszer lent

www.investing.com

A grafikon a DAX prompt (azonnali) piacának mozgását mutatja hétfőtől mostanáig. A kék téglalapban láthatjuk a hétfőn beköszönő általános rossz hangulatot; több lezárás (Németországban is), elhúzódó vírusválság ránk-ez volt a befektetői hipotézis. Kedden pedig mindez a tökéletes ellentettjére fordult, különösebb megjelenő hír nélkül. Ekkor azt hihettük, ennyi is volt a hétfői korrekció, és a tőzsdék folytatják tovább szárnyalásukat. Aztán szerdán újabb esés következett, ahogy a piros téglalap mutatja. Ennek oka az AstraZeneca és az EU vitája lehetett: úgy tűnik, a vártnál kevesebb vakcina fog megérkezni határidőre az Unió országai számára, valamint a viszony is meglehetősen elmérgesedett a brüsszeli vezetés és a gyártó között. Ráadásul ezt a mai napon újabb esés követte, majdnem 13300-ig esett a DAX index árfolyama, jelentős túladottságot generálva a rövidebb távon értelmezett indikátorokon. Majd pedig most a szemünk előtt zajlik egy újabb irányváltás, mint látszik, több, mint 250 pontot emelkedett ma már a mélypontról a DAX, és még nincs vége a napnak.

Mi az ok?

Azt bizton állíthatjuk, hogy rendkívül izgalmas és intenzív mozgást mutat a grafikon, nagyon sok irányváltással. Viszont tudható, hogy a vírus- és vakcinahelyzet azért nem változott nagyot, és főleg nem ennyiszer az elmúlt napokban. Akkor miért a nagy reakciók? Valószínűleg nem a helyzet változása, hanem a helyzet észlelésének bizonytalansága okozhatja a nagy kilengéseket. A befektetők, úgy tűnik, még nem teljesen döntötték el, hogy jó irányba halad-e a vírushelyzet, elég hamar vége lesz-e a válságnak. És bár a kereskedők számára a sok profit mellett az erős kockázat veszélyét is hordozó ingadozás megnehezítheti a döntést, valószínűleg az erős árfolyamreakciók mindaddig velünk maradnak, amíg nem látszik megnyugtató lezárása a világjárványnak.