Belföld

Gyenge forgalom mellett esett a BUX

Nem volt izgalmakkal teli a pénteki nap a BÉT-en. A BUX 44 045,26 ponton zárt (-0,41%), a teljes BÉT forgalma pedig 5,37 milliárd forint volt. A múlt héten látott oldalazást leginkább a nemzetközi tőkepiacok iránya befolyásolhatja a héten. A héten több makrogazdasági mutatót is nyilvánosságra hoznak, többek között pénteken az inflációs adatokat.

Teszt

Tovább korrigált az OTP

Estek az OTP részvényei a hét utolsó napján. 13 620 forinton (-1,1%) zárt a bankpapír, kicsivel több, mint 3 milliárd forintos forgalom mellett. A zárás éppen a 9 napos mozgóátlagra esett, a napon belüli maximum pedig a 21 napos mozgóátlagnál volt.

Mindenkori csúcsnál pihent meg a Richter

A Richter kitartó és egyenletes emelkedésében pénteken egy alacsony forgalommal párosuló korrekciót láthattunk. A trend még nem tört meg és az árfolyam az összes mozgóátlag felett található. Az MACD és a Momentum indikátorok a trend gyengülését jelzik, de egyáltalán nem biztos, hogy a rali végéhez értünk volna. A papír 8450 forinton (-0,8%) zárt, 983 millió forintos forgalom kíséretében.

Az euróval szemben gyengült, a dollárral szemben erősödött a forint

Nem voltak kiemelkedően nagy mozgások a forint piacán pénteken, azonban azt láthattuk, hogy más volt az irány az eurónál és a dollárnál. Az EURHUF árfolyama a 200 napos mozgóátlag felett 0,22%-ot erősödött egészen 356,25 forintig, az USDHUF árfolyama 0,36%-ot esett, 295,81 forintos szintig.

Külföld

Emelkedés az amerikai piacokon

Gyenge emelkedést láthattunk pénteken az amerikai indexeknél. A Dow 0,29 %-ot ment és 31 149 ponton zárt, az S&P 500 0,38%-ot erősödött és 3 887 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq 0,31%-ot emelkedett és 13 603 ponton zárt. A future alapján marad a pozitív hangulat a piacokon. A Dow 0,46%, az S&P 500 0,48%, a Nasdaq 0,6% pluszban van.

Autókat hív vissza a Tesla

A Tesla 36 126 modell-S és modell-X autót is visszahív Kínában érintőképernyős hibák miatt. A legújabb visszahívás 2020 negyedik negyedéve óta már sorban a harmadik Kínában a Teslánál. A JL Warren Capital szerint a Tesla piaci részesedése a kínai „új energiájú járművek” kategóriájában, amely magában foglalja a tiszta akkumulátoros energiát is, amit a Tesla is használ, 2020-ban elérte a 12%-ot.

Fontos kérdés a munkanélküliség a mostani helyzetben

Az amerikai gazdaság 12,5 millió munkahelyet nyert vissza a munkaerőpiac 2020 márciusi és áprilisi összeomlása óta. Ennek ellenére közel 9 millióval kevesebb amerikai dolgozik most, mint tavaly februárban. Míg a lelkesedés nagy a későbbi gazdasági fellendülése miatt, a munkaerőpiac most fontos aggodalmakkal küzd. A munkaközvetítés a munkavállalók átképzésére összpontosított, bár továbbra is hiányosak a készségek.

Ázsiában is jó a piaci hangulat.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben emelkedtek az árfolyamok a hétfői kereskedésben, mivel a befektetők figyelték a kínai technológiai óriások részvényeit a hétvégi, új, monopóliumellenes iránymutatások közzététele után. Hongkongban hétfő délutánra az ott jegyzett kínai technológiai óriások részvényei többnyire magasabbak voltak: a Tencent 0,82%-ot ért el, a JD.com 1,14%-ot ugrott, míg a Meituan 1,54%-ot. Az Alibaba viszont 0,16%-ot zuhant.