A gyorsjelentések előtt mindig megjelennek elemzői vélemények arra vonatkozóan, hogy milyen számokat publikál az adott cég. Próbáljunk meg egyszerű logikából mi is előrejelzést adni!

Péntek hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Mol, amiből megtudhatjuk, hogy július és szeptember között hogyan teljesített a magyar olajmulti. Anélkül, hogy pontos elemzői várakozásokat adnánk, próbáljuk meg megbecsülni, hogy mi segítheti és mi gyengítheti a Mol gyorsjelentésének főbb eredménysorait! Azért lehet ez fontos, mert ha spekulatívan állunk a helyzethez, akkor nem is feltétlenül a pontos számokat kell előre kitalálnunk, hanem a trendeket, illetve a várható árfolyamreakciókat.

A Mol egy úgynevezett integrált olajvállalat, tehát foglalkozik kutatás-termeléssel és finomítás-kereskedelemmel is. Ezek a legjelentősebb üzletágai is, upstream és downstream néven. Van a Mol-nak azonban még két üzletága, a harmadik üzletág a fogyasztói szolgáltatások; ide röviden az tartozik, amivel egy benzinkúton szembesülünk, ez a kiskereskedelmi részleg. A negyedik, gáz üzletág viszonylag kevés, ámde stabil EBITDA-t képes termelni, épp ezért a Mol esetében nem is szoktak sok időt eltölteni az erre vonatkozó becsléssel.

Nézzük tehát a nagyon spekulatív, ködös, de talán célravezető kis gondolkodásunkat a különböző üzletágakról, és ezáltal a Mol átfogó eredményéről!

Upstream

Az upstream üzletág eredményessége nagyon nagyban függ az aktuális olajártól. A szegmensnek elvileg a tavalyi azeri olajmezőt érintő akvizíció miatt nagyon erősnek kellene lennie, azonban az igen alacsony olajár árnyékot vet erre a kérdésre. A Mol termelése nyilvánvalóan folyamatos, ezért nem egy pillanatnyi olajáremelkedés vagy éppen olajárzuhanás okoz örömet vagy bánatot, hanem az átlagos árfolyamérték.

Forrás: www.molgroup.info.hu

Ahogy látható, a Mol számára igazán releváns Brent típusú olaj hordónkénti átlagára a vizsgált időszakban, a harmadik negyedévben 43 dollár volt. Ez jóval több, mint az előző negyedévben tapasztalt 29,2 dolláros szint, de elmarad az első negyedéves 50,3 dollártól. Plána nem feltétlenül pozitív a helyzet akkor, ha hozzászámoljuk, hogy 2019 harmadik negyedévében 61,9 dollár volt ez a mutató! Egyrészről tehát kijelenthetjük, hogy a harmadik negyedévben a magyar olajmulti az előző évhez képest nagyon erősen szenvedett még a gyengébb olajártól, viszont az előző negyedévhez mérten javuló teljesítményt várhatunk az upstream szegmenstől.

Downstream

A finomítás-kereskedelem szegmenst tekintve a legfontosabb mérőszám a finomítói marzs, vagy más néven a finomítói árrés. Ettől függ ugyanis, hogy a feldolgozott nyersolajat milyen nyereséggel tudja értékesíteni a vállalat. A Mol és általában az olajcégek állandó problémája a marzsok csökkenése, ez már 2019-ben is jelen volt, de nézzük meg, hogyan alakul most!

Forrás: www.molgroup.info.com

Észrevehetjük, hogy a harmadik negyedéves finomítói árrés jelentősen elmarad mind az első negyedéves, mind a második negydévestől; most csak 1 dollár hordónként. A második negyedévben 2,7 dollár volt átlagosan és csoportszinten, 2019 hasonló időszakában pedig 5,7 dollár! Ilyen jelentős különbség ritkán szokott lenni nagyon, így egy éves visszatekintésben nem fogunk szép számokat kapni a downstream szegmensre vonatkozóan.

Fogyasztói szolgáltatások

Ennél az elemzésnél a legegyszerűbb, és talán legcélravezetőbb, ha egyszerűen józan logikával gondolkodunk. Július és szeptember között voltak a főleg ugyebár belföldi nyaralások, alig volt napi néhány fertőzött, a korlátozások kis híján teljes mértékben fel voltak oldva. Ezt nevezzük egyébként is vezetési időszaknak, több ilyenkor a világ olajfogyasztása, mint például a téli hónapokban. Az olajpiacnak tehát a tavasztól őszig tartó időszak a legkedvezőbb.Mindez joggal enged minket arra következtetni, hogy a Mol mostanában leginkább jól teljesítő szegmense továbbra is felül lesz képes múlni a várakozásokat. Így a korábban jelentéktelenebb üzletág egyre inkább felértékelődik! Most már akár állandó tényezővé is vállhat, hogy az EBITDA 30 % körüli értékét szállítja ez az elmúlt években kiemelt szegmens. A Mol egyébként 2030-ra szóló stratégiájábáan is azt tűzi ki célul, hogy minél jelentősebb legyen a kiskereskedelem. Itt tehát pozitív meglepetésre számíthatunk.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy a Mol valószínűleg nem a legszebb negyedévet fogja nekünk bemutatni péntek hajnalban, de jó hírként elmondható, hogy az árfolyam sem áraz valami túlságosan nagy pozitív meglepetést. A Mol értékeltsége ugyanis jelenleg is igen alacsony, bár ezt nehéz számolni, ha úgy tekintjük, hogy 2020 csak egy rendkívüli év volt a cégek történetében, és minden helyreáll. Mindenestre az biztos, hogy jelenleg a nagy mennyiségű beharangozott és aktívan folytatott saját részvény vásárlás sem segít egyelőre az olajcég árfolyamán, az ugyanis csupán néhány százalékkal tartózkodik a koronavírus legrosszabb óráiban beállított 1500 forintos mélypont felett. Hogy milyen hatást okoz egy akár jó, akár rossz gyorsjelentés, azt nehéz megtippelni, a cégre vonatkozó hosszútávú kilátások azonban leszűrhetőek, és erre már mindenképpen érdemes odafigyelnünk.